Romania

Judecătorii de la Curtea Constitiţională îl ţin pe Liviu Dragnea în şah

Judecător raportor pentru Codul penal a fost desemnată fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Ea s-a făcut remarcată prin poziţia intransigentă faţă de asaltul PSD-ALDE la legislaţia din domeniul justiţiei, exprimată în opiniile separate la deciziile privind legile Justiţiei şi OUG 13. De altfel, Livia Stanciu a condus completul de 5 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat pe Liviu Dragnea în 2016 la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul.

După condamnarea, pe 21 iunie, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare, Dragnea a intenţionat modificarea Codului penal prin ordonanţă de urgenţă, dar partenerul său de coaliţie, Călin Popescu Tăriceanu s-a opus. Din acest motiv, liderul PSD a accelerat adoptarea actului normativ în Parlament, unde a reuşit să îl treacă în numai patru zile (vezi aici cele mai importante modificări aduse Codului penal).

Termenul iniţial de 17 septembrie i-a dat practic toate planurile peste cap lui Liviu Dragnea, deoarece DNA a făcut recurs la sentinţa de 3 ani şi jumătate de închisoare dată de Înalta Curte, cerând o pedeapsă mai mare, de 7 ani de închisoare. Mai mult, vineri completul de trei judecători de la Înalta Curte a motivat sentinţa prin care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi jumătate cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, ceea ce înseamnă că din acest moment poate începe apelul în acest dosar la completul de cinci judecători.

Printre alte modificări aduse Codului penal, PSD a dezincriminat parţial abuzul în serviciu, tocmai infracţiunea pentru care Dragnea a fost condamnat în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Football news:

Liverpool will only try to buy Tiago if one of the key players leaves
Jurgen Klopp: Salah has crazy statistics
Collina called on the judges to review the replays of disputed moments themselves
Pavel Nedved: real and city are contenders to win the Champions League, but Juve first have to pass Lyon
Manchester City will not be excluded from the Champions League. CAS will grant the club's appeal (Ian Cheeseman)
The new Bundesliga season starts on September 18
Thomas Tuchel: Atalanta is pressing and scoring a lot. PSG must play carefully