logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Romania

Leguma preferată a românilor s-a scumpit chiar în prag de sărbători

Vremea schimbătoare a redus producţia de cartofi cu aproximativ o treime, susţin agricultorii, care anunţă scumpiri. Dacă în pieţe, un kilogram de cartofi se vinde cu doi sau trei lei, în supermarketuri poate ajunge şi la cinci lei.

Gabriel Ungureanu cultivă cartofi în Braşov pe o sută de hectare. Anul trecut a cules în medie 45 de tone de pe un hectar, acum însă, cu 10 tone mai puţin.

Agricultor: “Pornind de la o primăvară foarte rece, cu temperaturi chiar negative în luna aprilie, cu exces de umiditate în luna mai şi cu un sfârşit de vară secetos... toate acestea au dus la producţii ceva mai mici. Anul trecut preţul mediu la cartoful de consum a fost undeva în jur de 1,3. anul acesta suntem undeva la 1,5.”

A fost un an greu şi pentru acest bărbat din Sântionlunca, judeţul Covasna. El a obţinut doar jumătate din recolta de cartofi de anul trecut şi a dublat preţul, ca să îşi poată achita cheltuielile.

Citiţi materialul integral pe stirileprotv.ro

Themes
ICO