logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Romania

Melescanu, despre MCV: CE nu isi poate culege informatii doar din presa. Codurile penale, modificate transparent

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat, marti seara, vorbind despre Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ca ar trebui sa comunice direct Comisia Europeana si autoritatile romane. "Nu poti sa iti culegi informatii numai din presa, din diverse alte surse", a declarat Melescanu, afirmand ca modificarile legislative, inclusiv a Codurilor Penale, s-au facut in procedura transparenta.

"Denumirea acestui mecanism, care se numeste Mecanism de Cooperare si Verificare, trebuie sa fie cu adevarat in masura sa asigure consultarea noastra cu Comisia Uniunii Europene, cu celelalte state membre.

Din punctul nostru de vedere, principala problema pe care o avem este faptul ca, daca pe verificare avem, intr-adevar, un mecanism destul de bine pus la punct de catre Comisia Europeana, in ceea ce priveste celalalt element care se numeste cooperare avem o problema legata de faptul ca acest dialog trebuie sa aiba loc intre Comisie, domnul Timmermans si echipa dansului, si autoritatile din Romania.

Nu poti sa iti culegi informatii numai din presa, din diverse alte surse. Trebuie sa fie cu adevarat o cooperare reala si deschisa pe care noi intotdeauna am incurajat-o si vrem sa o ducem in continuare in acest registru in relatiile cu Uniunea Europeana", a declarat Melescanu, marti seara, la Antena 3, vorbind despre MCV.

Acesta a spus ca trebuie sa se inteleaga ca sistemul juridic din Romania trebuie modernizat, iar procesul legislativ a fost transparent.

"In acelasi timp, trebuie inteles ca, din pacate, si in ceea ce priveste organizarea si functionarea sistemului juridic din Romania si in ceea ce priveste unele legi fundamentale cum ar fi codurile civile si penale, Codul de Procedura Civila si Codul de Procedura Penala este nevoie sa le modernizezi, sa le aduci la nivelul evolutiilor care au loc inclusiv in Romania.Ceea ce pot sa spun tuturor care ne asculta este faptul ca Romania a respectat in totalitate modalitatile de adoptare a unor legi pe acest domeniu, fiind absolut deschisi in prezentarea proiectelor pe tot ceea ce inseamna posibilitatea de a avea accesul pe site-urile Guvernului, Parlamentului si asa mai departe si, in acelasi timp, toate procedurile care au fost adoptate in Parlament au fost strict proceduri clare, legitime si care au fost transparente", a mai spus Melescanu.

Prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans a declarat, in noiembrie 2018, prezentand raportul MCV, ca, in ultimele luni, in Romania s-a inregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justitiei, independenta magistratilor si combaterea coruptiei.

El a spus ca sunt opt masuri care trebuie adoptate. Comisia Europeana recomanda, in raportul publicat marti, suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare, suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere, inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala si relansarea procedurii de revizuire.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Themes
ICO