Romania

OMS va analiza cum se transmite coronavirusul de la om la animale, dupa un studiu alarmant despre pisici

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va analiza mai indeaproape modul in care se transmite noul coronavirus intre oameni si animale de companie.

Pisicile pot fi infectate cu noul coronavirus, dar cainii nu par a fi vulnerabili, potrivit unui nou studiu.

Un studiu aparut miercuri pe site-ul publicatiei Science a aratat ca pisicile pot fi infectate cu noul coronavirus, in timp ce cainii nu par a fi vulnerabili.

Acelasi studiu a aratat ca si dihorii domestici pot fi infectati cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoaca la om boala COVID-19.

Autorii studiului mai spun ca nici gainile, porcii si ratele nu par a fi vulnerabili.

Studiul a avut ca scop identificarea animalelor care par a fi vulnerabile la virus, pentru a fi folosite in testarea vaccinurilor experimentale anti-COVID-19, boala care a provocat la nivel mondial peste 83.000 de decese.Se crede ca SARS-CoV-2 s-a raspandit de la lilieci la om. Cu cateva exceptii de infectii raportate la pisici si caini, nu exista dovezi puternice care sa arate ca aceste animale de companie pot fi purtatori ai coronavirusului.

Un alt caz a fost cel al unui tigru infectat de la o gradina zoologica din New York, care ar fi luat virusul de la unul dintre ingrijitori.

Noul studiu, realizat in China, in ianuarie si februarie, a aratat ca dihorii domestici si pisicile prezinta mai multe probabilitati de a lua virusul si il pot transmite altor feline. In cazul puilor de pisica, cercetatorii au descoperit leziuni masive in plamani, nas si gat. Pe de alta parte, la dihori, virusul nu a dat simptome severe.

Concluziile nu sunt surprinzatoare, avand in vedere ca, in cazul epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), o specie de pisica salbatica a fost unul dintre vectorii prin care virusul a fost transmis oamenilor, spune Daniel Kuritzkes, seful departamentului de boli infectioase de la Brigham and Women's Hospital din Boston, SUA.

"Persoanele diagnosticate cu COVID-19 ar trebui sa se distanteze nu numai de ceilalti oameni din gospodarie, ci si de animalele de companie, pentru a nu le transmite virusul, mai ales daca sunt pisici sau alte feline", a mai spus acesta.

Amintim ca saptamana trecuta o pisica a fost testata pozitiv pentru coronavirus, in Hong Kong. Acesta este al doilea caz de acest fel din lume, dupa ce o alta felina a fost diagnosticata in Belgia.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Football news:

La Liga wants to start the new season in September with 30% of the stands filled
The management of the Premier League excludes the possibility of canceling the relegation this season
In 2001, Beckham played the best match for the national team. He was inspired by a girl with a unique disease-an inverted heart
Inter will get 15 million euros if PSG sell Icardi to another Italian club
Langle does not want to leave for Inter from Barcelona
Lineker on Messi: I am a fan of Ronaldo, but the title of the best player in the world can not even be discussed
Gianfranco Zola: Hazard and Willian suffered from Sarri's training