Romania

Pandemia si starea de alerta: radiografia unui esec

De aproape patru luni de zile, cetatenii acestei tari traiesc sub imperiul starilor exceptionale: este cel mai lung interval de restrangere a exercitiului libertatilor constitutionale din epoca de dupa 1944.

Citeste toate textele scrise de Ioan Stanomir pentru Ziare.com

De aproape patru luni de zile, instrumentele normative au acordat statului si agentilor sai puteri extraordinare, spre a combate pandemia. De aproape patru luni de zile, apelul la sacrificii si la responsabilitatea civica a fost evocat, de cei care ne conduc. De aproape patru luni de zile, regimul de existenta colectiv a fost supus unor transformari dramatice. De aproape patru luni de zile, frica a reprezentat, de cele mai multe ori, singurul element pe care s-a intemeiat comunicarea oficiala. De aproape patru luni de zile, evocarea sperantei in recladirea normalitatii a fost evacuata din discursul public, unul saturat de pasiunea necrofila pentru evocarea macabra a mortii si tragediei umane.

Dupa doua luni de la proclamarea ei, starea de alerta apare ca imaginea unui alt esec al statului nostru. Acelasi stat, care a impus suspendarea intregii activitati, s-a dovedit a fi incapabil sa administreze, inteligent si creativ, tranzitia. Dupa doua luni de la proclamarea ei, starea de alerta este radiografia impotentei unui stat care nu are capacitatea elementara de a izola si carantina focarele de infectie: o stare de stranie paralizie pare sa se fi instalat, ca si cum singura alternativa este revenirea la rigorile inacceptabile ale starii de urgenta.

Iar acest esec care se cuantifica in cifrele traducand contaminarile din spitalele si din caminele de batrani nu este un accident de parcurs, ci efectul firesc al unor practice de decenii. Absenta administratiei credibile si flexibile este consecinta nereformarii unui stat preocupat doar de parazitare si de spoliere. In atatea dintre judetele Romaniei, atribuirea clientelara de privilegii si de functii este acceptata ca parte a normalitatii cotidiene. De la fesenism, Romania de astazi a mostenit elitele pradatoare si reflexele lor de cupiditate. Starea teribila a spitatelor din Romania este oglinda in care ne putem, contempla ca natiune, la treizeci de ani de la anul 1990.

Starea de alerta, asemeni celei de urgenta, nu poate ascunde si nu poate masca. Starea de alerta poate fi, cel mult, un alibi destinat sa evoce intentia de a interveni si de a ocroti. Insa nimic din ceea ce autoritatile ar putea realiza nu se intampla in aceste zile. De la indiguirea focarelor la igienizarea spatiilor sanitare si scolare, masurile elementare sunt absente: statul pare sa-si fi abandonat misiunile care ii revin, in mod natural.

Nefardata si neretusata, imaginea statului roman este aceea a unui stat esuat. Luciditatea ne impune, ca natiune, datoria de a reactiona, cautand drumul care sa ne ofere posibilitatea unui viitor. Libertatea, domnia legii si demnitatea umana sunt caramizile pe care un alt stat se poate ridica, spre a ne darui, la randul sau, orizontul sperantei.Acest articol a aparut si pe marginaliaetc.ro

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apararea libertatii (1938-1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala (Humanitas, 2011), Junimismul si pasiunea moderatiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii (2015), Comunism inc. (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism (Humanitas, 2017), La Centenar: Recitind secolul Romaniei Mari (Humanitas, 2018), Asteptand revolutia: Pasoptismul si vocilesale (Humanitas, 2019). In 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, in volumul colectiv Vin rusii! 5 perspective asupra unei vecinatati primejdioase.

Despre ce vrei sa scriem?


Football news:

Barcelona has signed 19-year-old Sao Paulo forward Maia for 4.5 million. Compensation – 300 million euros
A video of homophobic slurs against Chelsea fans was removed by a bookmaker after criticism from the club's LGBT fans
Lazio will play in the 2020/21 Champions League thanks to Roma's relegation from the Europa League
Zidane about the game with Manchester City: real are at a disadvantage, this match is like a final
Maurizio Sarri: My future at Juve does not depend on the match against Lyon. Otherwise, the management will present themselves as Amateurs
Norwich refused to sell defender Lewis to Liverpool for 10 million pounds
Maurizio Sarri: Lyon has improved. Juve will have a difficult match