Romania

Preşedintele Federaţiei ruse de atletism a demisionat

atletism obstacole

Preşedintele Federaţiei ruse de atletism (RUSAF), Evgheni Iurcenko, a demisionat luni, în condiţiile în care instituţia pe care a condus-o, suspendată de federaţia internaţională de profil, are tot mai multe probleme legate de dopaj, iar sportivilor săi ar putea să le fie interzisă în continuare participarea în competiţiile internaţionale, scrie Reuters potrivit Agerpres.

Om de afaceri şi fost viceguvernator al regiunii Voronej, Evgheni Iurcenko, aflat în funcţie din luna februarie, nu a oferit nicio explicaţie pentru motivele demisiei sale.

Problemele Federaţiei ruse de atletism s-au înmulţit în ultimele luni, după ce o serie de oficiali şi antrenori au fost implicaţi în scandaluri de dopaj.

RUSAF nu a plătit la termen o amendă de 5 milioane de dolari, impusă de Federaţia internaţională (World Athletics - WA) pentru încălcarea regulilor antidoping. Federaţia trebuia să achite amenda până la data de 1 iulie. În caz de neplată la termenul prevăzut, cota sa de zece sportivi ruşi autorizaţi să participe la Jocurile de la Tokyo din 2021 sub drapel neutru este teoretic suspendată.

La mijlocul lunii trecute, World Athletics anunţa că a respins solicitarea RUSAF de amânare a plăţii amenzii în valoare de 5 milioane de dolari.

Mai mulţi atleţi ruşi, între care vedeta Maria Lasiţkene, au cerut federaţiei lor să plătească amenda datorată World Athletics, afirmând că se tem că vor rata nu doar "viitorul sezon internaţional, ci şi Jocurile Olimpice de la Tokyo".

World Athletics a îngheţat, în noiembrie 2019, procesul care le-a permis sportivilor selectaţi să participe la competiţii internaţionale, după ce Federaţia rusă de atletism a fost acuzată că l-ar fi ajutat pe vicecampionul mondial la înălţime din 2017, Danil Lîsenko, să scape de o sancţiune pentru neîndeplinirea obligaţiilor sale privind localizarea în vederea efectuării unor controale antidoping.

De asemenea, Federaţia internaţională a îngheţat procesul de reintegrare a Rusiei, suspendată din noiembrie 2015 pentru instituirea unui sistem de dopaj instituţionalizat.

În martie, World Athletics a autorizat un număr maxim de zece sportivi ruşi să participe sub drapel neutru la competiţii şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, amânate pentru 2021.

Football news:

England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG
Manchester United are preparing an official offer for Sancho. Borussia demands 120 million euros