logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
Купить трафикКупить трафик
star Избранное: Tag Tag Tag Tag Tag
Купить трафикКупить трафик
Romania

Profilul votantilor: Cine sunt cei care i-au ales pe Iohannis, Dancila si Barna

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a creat, din datele colectate la iesirea de la urne pentru realizarea exit-pollurilor, profilul celor care i-au votat pe Klaus Iohannis, Viorica Dancila si Dan Barna, primii trei clasati la alegerile prezidentiale.

Klaus Iohannis este in egala masura votat de femei si de barbati, la fel ca si Viorica Dancila. La Dan Barna exista o foarte mica diferenta de gen: votantii sai sunt 49% barbati si 51% femei.

In ce priveste varsta, pe Iohannis l-au votat majoritar cei intre 45 si 64 de ani - 39%, apoi cei cu varste cuprinse intre 35 si 44 de ani - 20% si in egala masura cei din grupa 25-34 si cei de peste 65 de ani - cate 16%. Doar 9% dintre votantii sai au intre 18 si 24 de ani.

La Barna lucrurile sunt mai echilibrate. Cei mai multi dintre votantii sai au intre 25 si 34 de ani - 28%, urmati de grupa 45-64 de ani - 26% si grupa 35-44 de ani - 25%. E votat masiv de tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani - 17%, da foarte putin de varstnici - 4% dintre votantii sai au peste 65 de ani.

La Dancila lucrurile sunt foarte clare: 43% dintre cei care au votat-o au peste 65 de ani, 39% sunt in grupa de varsta 45-64 de ani (chiar grupa ei de varsta), doar 11% au intre 35 si 44 de ani, 5% au intre 25 si 34 de ani si 3% pana in 24 de ani.

In ce priveste studiile, doar Dan Barna are majoritar votanti cu studii superioare - 52%. 45% au studii medii si doar 3% au doar studii elementare.

Majoritatea votantilor lui Iohannis au studii medii - 58%. 27% au studii superioare si 15% au studii elementare.

La Dancila predomina de asemenea votantii cu studii medii - 55% si un numar mare au doar studii elementare - 31%. 14% dintre cei care o voteaza au studii superioare.



In ce priveste ocupatia, electoratul lui Dan Barna este majoritar angajat, in proportie de 66%. La Iohannis doar 53% au un loc de munca, iar la Dancila 27%. Dancila e votata majoritar de pensionari - 55%, in timp ce 23% din aceasta categorie il voteaza pe Iohannis si doar 9% pe Barna. Liderul USR conduce si in ce priveste votantii-antreprenori - 8% din electoratul sau. La Iohannis 7% dintre votanti sunt liber profesionisti, antreprenori sau patroni, iar la Dancila doar 4%.

12% din electoratul sefei PSD este format in schimb de persoane casnice. In cazul lui Iohannis procentul pe aceasta categorie e 9, iar la Barna 5. Barna e votat de studenti - 10%. La Iohannis doar 4% dintre cei care il aleg sunt studenti iar la Dancila procentul e de 1%.

Doar Dancila e votata preponderent in mediul rural - 51%. Iohannis e votat 56% in urban si 44% in mediul rural, in timp ce 72% dintre votantii lui Barna sunt din mediul urban.

Ca regiuni, Iohannis e votat 36% de cetateni din Transilvania si Banat, 45% din sud-Bucuresti-Doborgea si 19% din Moldova. Barna e votat in proportie de 33% de cetateni din Transilvania si Banat, 47% sunt din zona sud-Bucuresti-Doborgea si 19% din Moldova. La Dancila 58% sunt din zona de sud, 20% din Moldova si 23% din Transilvania si Banat.

Majoritatea celor care i-au votat s-au hotarat inca dinainte de campanie unde vor pune stampila. Insa la Dan Barna foarte multi s-au convins in ultimele saptamani (16% chiar in ziua votului, 20% in ultima saptamana si 20% in ultimele 2-4 saptamani).

Daca Iohannis si Barna au fost votati in special pentru calitatile lor (Iohannis 67%, Barna 52%), pentru votantii lui Dancila a contat mai mult partidul din care ea provine (57%).

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.


Темы
ICO