Romania

Protestele din Belarus iau amploare. Violența forțelor de ordine, contestată la nivel național

Peste 1.000 de cercetători din Belarus au semnat o scrisoare ”împotriva violenţei”, iar angajaţi din sistemul medical s-au adunat în faţa unităţilor sanitare în care lucrează. Membri ai Filarmonicii din Minsk au interpretat cântece patriotice în faţa clădirii. Conform informaţiilor publicate de presa locală, proteste au avut loc și în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice) şi Grodno Zhilstroy (construcţii). În ultimele zile, mai mușMai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia în ultimele zile.

Joi seară, autoritățile au anunțat eliberarea a peste 1.000 de manifestanți din cei peste 6.700 arestați în ultimele cinci zile. Persoanele eliberate sunt în mare parte de femei. Organizația Amnesty International a informat despre cazuri de manifestanţi ”dezbrăcaţi, bătuţi şi ameninţaţi cu violul” în timpul detenţiei.

Noaptea, zeci de mii de oameni au cerut în stradă, la Minsk și în alte orașe, plecarea de la putere a lui Aleksandr Lukașenko. Prezenţa poliţiei a fost mult mai puţin numeroasă decât în serile precedente, notează Agerpres.

Autorităţile au confirmat moartea unui bărbat în arest şi a unui protestatar, în Minsk, recunoscând că, marți, poliția a rănit un manifestant după ce a tras cu gloanțe adevărate. Joi, aproximativ 100 de poliţişti au fost răniţi. Împotriva protestatarilor s-au folosit gloanţe de cauciuc, bastoane şi grenade asurzitoare.

După alegeri, accesul la internet a fost restricționat pentru a împiedica organizarea protestelor. Lukașenko, aflat la putere de peste 25 de ani, i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, susținând că manifestațiile sunt comandate din străinătate și precizând că nu va permite ca ”țara să fie făcută bucăți”.

Pe fondul suprimării violente a protestelor și a suspiciunilor de fraudare a alegerilor, UE a averizat că va reimpune sancțiunile împotriva Belarusului. Miniștrii de externe din blocul comunitar vor analiza astăzi, prin videoconferință, situația din această țară.

Football news:

The Commission on the vote of no confidence in Bartomeu started its work. Within 10 working days, it will check the collected signatures
Gian Piero Gasperini: Today, only Juventus and Inter can talk about the scudetto. Maybe even Napoli
Juventus contacted Lyon yesterday about Aouar's transfer. There has been no offer yet
Lyon is ready to lower the price of Depay. Now the club demands 25 million euros from Barca
The Oxford bus was blocked for 6 hours due to antiseptic. I had to take a taxi to the match
Alonso went on the bus at half-time against West Brom. Lampard was angry as ever
Zidane on Hazard: It's ready. He has long been concerned about a serious problem, but now everything is fine