Romania

Responsabil ONU, la Conferinta de la Munchen: Embargoul asupra armelor in Libia a devenit o gluma. Trebuie sa intervenim.

Embargoul asupra armelor in Libia a devenit o gluma si este imperios necesar ca cei care le incalca sa fie facuti responsabili de aceasta, a declarat duminica, la Munchen, un inalt responsabil ONU, citat de Reuters si dpa.

"Embargoul asupra armelor a devenit o gluma si noi trebuie sa intervenim cu totii in aceasta", a declarat reprezentanta speciala adjuncta a Natiunilor Unite in Libia, Stephanie Williams, in marja Conferintei de Securitate de la Munchen (foto).

"Incalcarile embargoului au loc pe cale terestra, maritima si aeriana, dar el trebuie supravegheat si trebuie sa existe o responsabilitate pentru acestea", a subliniat ea.

Reuniunea pe tema libiana a intervenit in marja Conferintei de Securitate de la Munchen dupa ce un summit de pace la Berlin nu a reusit sa faca mai multe progrese pentru a se pune capat violentelor din Libia.

Puterile implicate in discutiile de luna trecuta se angajasera sa realizeze o incetare a focului durabila, sa puna in aplicare embargoul ONU asupra armelor si sa puna capat ingerintelor externe in razboiul izbucnit in 2011 si care a escaladat in ultimele luni.

Williams a descris armistitiul convenit la Berlin ca "tinandu-se doar de un fir", spunand ca au fost raportate peste 150 de incalcari si ca "situatia din teren ramane profund ingrijoratoare".La initiativa Germaniei, 16 state si organizatii au convenit sa puna capat ingerintelor externe in razboiul civil din Libia. In plus, aceasta incetare a focului prevedea respectarea embargoului ONU asupra armelor in Libia si continuarea discutiilor intre factiunile beligerante.

Livrarile de arme in aceasta tara nord-africana insa continua pana in prezent, ceea ce l-a determinat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sa califice aceasta situatie drept "scandaloasa".

Citeste mai multe despre:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.