Romania

Situatia in sectiile ATI din marile orase ale Romaniei. "Am putea extinde sectia de terapie intensiva daca am avea si personal adecvat suficient"

Numarul pacientilor infectati cu COVID-19 care ajung in sectiile de terapie intensiva continua sa creasca. In momentul de fata, medicii fac eforturi sa salveze 506 pacienti aflati in stare grava.

Ziare.com a vorbit cu medicii de la spitalele de boli infectioase din marile orase ale Romaniei pentru a afla care este situatia in sectiile de terapie intensiva. Informatiile corespund zilei de miercuri, 23 septembrie.

Bucuresti

La Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals", numarul pacientilor COVID-19 de la ATI nu depaseste pragul de 500, aproximativ jumatate din capacitatea totala, spune Adrian Marinescu, medic primar.

Adrian Marinescu recunoase ca nu paturile reprezinta cea mai mare problema, ci personalul.

"Ne descurcam cu ce avem acum, dar am putea extinde sectia de terapie intensiva daca am avea si personal adecvat suficient."

De la inceperea noului an scolar, numarul cazurilor de COVID-19 inregistrare este redus, adauga medicul de la Matei Bals.

Timisoara

Toate paturile de la ATI pentru bolnavii de COVID-19 sunt ocupate, aflam de la Porosnicu Mirela, medic coordonator ATI in cadrul spitalului de Boli Infectioase Victor Babes.

"La ora 15 cand am plecat din spital toate paturile de la ATI COVID-19 erau ocupate. Adica 14 locuri, iar la non-covid un singur pacient din 5 locuri. Am avut in spital 5 locuri de ATI care sunt non-covid, 4 locuri in cealalta parte care sunt pentru covid si cu unitatea mobila sunt 14 locuri."

In momentul in care sectia este supraaglomerata, pacientii sunt trimisi la Spitalul Municipal, care este spital suport, la Spitalul Judetean unde se afla o unitate mobila cu 10 paturi, la Lugoj sau Arad.Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes nu intampina probleme legate de lipsa personalului medical.

"Personalul medical este suficient in momentul de fata pentru ca am mai angajat in jur de 20 de asistente in tot spitalul. Preponderent mai multe in terapie intensiva, 15, care deservesc containerul acela, si un numar de vreo 10 infirmiere, preponderent mai mult in terapie intensiva.

Doi doctori avem detasati de la Spitalul Judetean, doi doctori avem angajati noi si trei doctori sunt angajati vechi ai spitalului."

Iasi

Trei persoane de la sectia de terapie intensiva din cadrul Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Cuvioasa Parascheva au decedat in decursul zilei de ieri, spune managerul spitalului, Carmen Dorobat.

"Din nefericire, ieri am avut 3 decese si s-au eliberat 3 locuri. Ieri nu aveam niciun loc liber. "

Curand, pacientii care vor avea nevoie de terapie intensiva vor putea fi trimisi la spitalul mobil din Litcani care se afla in ultima faza a pregatirilor.

"Noi urmeaza sa deschidem o zona mai larga de terapie intensiva intr-un spital mobil la 55 de km de Iasi la Litcani si suntem pe ultima suta de metri. Avem 115 paturi in total, 8 paturi de terapie intensiva si restul paturi pentru confirmati. Vom duce personalul nostru medical care este cu experienta in ceea ce priveste ingrijirea pacientilor cu SARS-COV-2 si din alte spitale daca va fi cazul."

De la inceputul noului an scolar, pe 1 septembrie, s-au inregistrat 18 pacienti minori si 12 pacienti cu varsta de sub un an infectati cu COVID-19. Cel mai mic pacient are o luna si sufera de o infectie mixta rotavirus cu coronavirus, aflam de la Carmen Dorobat.

"La compartimentul de terapie intensiva de la boli infectioase in prezent avem ceea ce trebuie in aparatura pentru insuficienta respiratorie acuta pentru cei mici. Vom deplasa aceste dispozitive in zona noua in momentul in care vom avea nevoie de terapie intensiva la copii", adauga managerul spitalului de boli infectioase.

Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader