logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Romania

Spitalul „Parhon” se chinuie să schimbe un aparat care are trei decenii

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” se doreşte achiziţionarea unui nou aparat prin intermediul căruia să poată fi eliminate pietrele la rinichi. Aparatul de litotriţie extracorporeală existent în momentul de faţă în spital se află în dotarea spitalului din anul 1991, având „o durată de utilizare depăşită”. Achiziţia este menţionată în planul de management al economistului Bogdan Cojocaru pentru viitorii ani în care se va afla la conducerea spitalului. 

Conform datelor oferite de Spitalul „Parhon”, acest aparat a fost folosit până în momentul de faţă de peste 15.000 de pacienţi din zona Moldovei. „Gradul ridicat de uzură fizică şi morală face ca în acest moment şedinţele de litotriţie să depăşească durata normală, crescând astfel lista de aşteptare pentru pacienţii care necesită acest tip de tratament. Competenţa profesională acumulată de-a lungul anilor şi utilizarea unui aparat modern, cu sistem de reperaj performant va aduce la creşterea eficacităţii şedinţelor de litotriţie cu reducerea gradului de iradiere a pacienţilor şi monitorizarea distrucţiei calculilor”, se precizează în planul de management.

Astfel, unul dintre motive este legat de faptul că spitalul este singura unitate medicală de stat din zona Moldovei care face astfel de tratamente, dar şi pentru că există tot mai mulţi tineri care ajung la spital din această cauză. „Un număr din ce în ce mai mare de tineri cu litiază se adresează Serviciului de litotriţie, iar tratarea lor prin tehnica minim invazivă este o necesitate majoră din perspectiva repetatelor recidive pe care le pot dezvolta în timp, acesta fiind standardul de bune practici în toate centrele de litiază din Europa”, se mai menţionează în document. În luna aprilie a acestui an a fost inaugurat în cadrul spitalului „Centrul de analiză morfologică şi spectrală a calculilor renali – Michel Daudon”, prin intermediul cărora vor fi analizate pietrele la rinichi, ajutând astfel la găsirea unui tratament corespunzător. Această analiză presupune recoltarea în timpul sau ulterior intervenţiei şi contribuie la prevenirea recidivelor bolii. 

Themes
ICO