Romania

SUA: Posibilă amenințare activă la adresa unor înalți oficiali ai Pentagonului

Oficialii americani au fost avertizați luna trecută cu privire la o amenințare activă la adresa celor mai înalți lideri ai Pentagonului pe solul Statelor Unite, potrivit mai multor oficiali familiari informați direct asupra subiectului, relatează NBC News.

Unii oficiali au declarat că informările sugerează că amenințarea, care rămâne activă, ar putea fi un răspuns la asasinarea din luna ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani deși informațiile nu au stabilit o legătură certă.

Informările au sugerat de asemenea că sunt vizați lideri militari care au fost implicați în decizia și operațiunea de ucidere a lui Soleimani, potrivit oficialilor americani chestionați de NBC News.

Rapoartele au inclus de asemenea informații despre o listă, alcătuită de adversarii SUA, cu numele liderilor militari vizați.

Secretarul apărării american, Mark Esper, a fost săptămâna aceasta într-un tur al Orientului Mijlociu și Asiei de Sud iar itinerariul său a fost mai secretizat decât de obicei, sugerând posibile îngrijorări privind securitatea.

Reporterilor care au călătorit alături de Esper nu li s-a permis să relateze despre vizitele sale în Bahrain și Israel până când acesta nu a părăsit țările respective deși secretarul apărării american a petrecut două nopți în regatul din zona Golfului.

Informările din partea FBI, CIA și a unor oficiali americani au avut loc după un incident din 22 septembrie în care a fost implicat un înalt lider de la Departamentul apărării.

Acesta a părăsit Pentagonul în seara acelei zile într-un SUV negru cu plăcuțe de înmatriculare guvernamentale condus de un membru al echipei sale de securitate când un vehicul necunoscut a început imediat să îl urmărească.

Șoferul, identificat drept cetățean iranian, se afla într-un vehicul cu numere emise de statul american Virginia și a condus în spatele mașinii guvernamentale între 8 și 11 kilometri, pe alocuri conducând agresiv, potrivit unui raport oficial al incidentului creat de Pentagon.

Oficialii din FBI și Pentagon nu s-au putut pune de acord dacă aceasta a fost o tentativă serioasă de a viza un lider al Departamentului apărării, potrivit oficialilor chestionați de NBC News, aceștia afirmând că Pentagonul a fost mai îngrijorat de incident.

Investigația FBI a concluzionat că incidentul nu face parte dintr-o amenințare mai amplă împotriva unor înalți lideri militari și că nu are legătură directă cu Iranul, potrivit oficialilor americani, aceștia neputând însă explica discrepanța între opinia Pentagonului și a FBI-ului.

Pentagonul a emis o alertă de atenționare angajaților săi după incident și a distribuit informațiile cu privire la acesta agenților federali.

Citește și:

Football news:

Cherevchenko is the best RPL coach in November. He was ahead of Semak and Tedesco
Ronaldo on 750 career goals: Thanks to loyal opponents. You made me work harder every day
Neymar on reuniting with Messi: next year we have to do it
Scott Micromini: I hope Manchester United will win Leipzig and away
Lampard on whether Giroud will start in the Premier League: we'll See. Forward scored 4 goals for Sevilla
Lucescu after 0:3 with Juve: Dynamo is learning, getting experience and should go to the eurovesna
You can't be half-pregnant and half-make the playoffs. Tuchel on PSG's chances in the Champions League