Romania
An article was changed on the original website

Țărănistul Ioan Avram Mureșan, doctorand în locul lui Dan, fiul său mort

A fost la putere, a fost girat de însuși Seniorul Coneliu Coposu ca tânăr politician de mare viitor; apoi s-a prăbușit. Întâi și-a pierdut libertatea, apoi fiul. Unicul copil.

Scurtul drum al binelui spre rău

Ioan Avram Mureșan s-a născut în Baia Mare, Maramureș, în 24 ianuarie 1959.

În 1990 a intrat în politica postdecembristă și a candidat pentru un loc în Parlament pe listele PNȚCD în județul Mureș. A ajuns în Camera Deputaților după alegerile din 1992 și a fost deputat timp de două mandate, până în anul 2000. A fost ministru al Reformei în 1997 și a deținut portofoliul Agriculturii din 1998.

A fost un apropiat al marilor lideri țărăniști. Niciodată nu și-a uitat graiul, chiar și acum vorbește într-un melodios dialect maramureșean.

În 18 decembrie 2003 a fost trimis în judecată de Parchetul Național Anticorupție (PNAdenumirea inițială a DNA). 8 ani a durat procesul. A fost condamnat de instanța supremă la 7 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

„Fiul nostru s-a prăpădit!”

Era la Gherla, în închisoare, de patru luni. Într-o zi a primit o veste care este atât de cumplită încât nici măcar nu mai doare, ci îți străpunge fiecare celulă cu mii și mii de ace, de nici nu mai știi dacă e trupul tău sau dacă ești spectatorul unei vieți care s-a desprins din tine. „Fiul nostru s-a prăpădit!”. Cum să moară? Dan avea 32 de ani, era pe o pantă ascendentă a carierei, era sănătos și, mai ales, îi era un sprijin de care nu se putea lipsi.

Dan a făcut cursurile la Școala de Economie din Londra și la Universitatea „George Washington”, unde și-a luat masteratul în management politic. Era la Nairobi, în Kenya, șef de campanie pentru un candidat la alegerile prezidențiale, ca angajat la Cambridge Analytica.

A fost găsit mort de un coleg. Era cu laptopul în brațe și un pahar cu vin ală- turi. Locuia în Londra de 13 ani și a participat la numeroase campanii electorale din Africa și Europa de Est. La 2.30 în noapte îi trimisese un e-mail iubitei lui, Delia. Nimic alarmant. În săptămâna care urma voia să ajungă la Gherla, să-și vadă tatăl. Și să aducă documente importante pentru proces; el încă mai visa că își va reabilita tatăl.

Mama, Corina Mureșan, a luat primul avion și s-a dus în Kenya. L-a adus acasă. Tatăl a primit învoire să-și vadă fiul. S-a întors, după înmormântare, la ora 22 la Gherla. Singur, cu pocăință, cu lacrimi care i-au mai rămas după ce a udat pământul din jurul gropii, cu regretul că „nu mor eu cu atâtea boli și moare un tânăr care nu a împlnit 32 de ani”.

Era septembrie 2012. În 14 iulie 2016 a fost eliberat condiționat. S-a retras la Firiza, Maramureș. În regăsire și în uitare.

Politică și rivalități

Pe perioada mandatelor de parlamentar, Ioan Avram Mureșan a fost un răsfățat al presei, dar și o țintă. A fost supranumit Tano Cariddi datorită asemănării fizice cu personajul din serialul „Caracatița”. A încercat să se impună pe plan local ca lider al țărăniștilor și asta a declanșat un război; s-a născut o rivalitate devastatoare între el și prietenul lui, Dorin Florea. Vechii țărăniști îl îndrăgeau, apoi, după ce s-a presupus că „s-a dedulcit cu păcatele Capitalei”, au fost mai rezervați. Sau mai influențați.

După seria de nenorociri care au lovit familia Mureșan, așa cum se întâmplă de obicei, prietenii au sunat tot mai rar, apoi mai deloc.

Citește mai departe ...

Football news:

Manchester City wants to buy Ferran Torres from Valencia. Guardiola sees him as a replacement for Sana
Nacho returned to training in the General group of Real Madrid
Neymar will stay at PSG. Barcelona can't buy him because of money problems, Real Madrid refused a transfer last summer
Diamond in the center of the field: approximate line-up for the match with Valladolid
Stefano Pioli: Milan doesn't want to be seventh in the table. We are trying to change the situation
Solskjaer: Manchester United is always about winning. Fearless play from a position of strength is the DNA of our club
Setien has a great relationship with Abidal. They discussed the next season