Romania

Tragedia din Liban unește întreaga umanitate în dorința comună de a ajuta

beirut

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că Franţa este în proces de a trimite ajutoare Libanului după explozia de proporţii ce a avut loc marţi în portul capitalei Beirut, informează dpa, potrivit Agerpres.

"Franţa este alături de Liban. Întotdeauna", a postat Macron pe Twitter."Ajutoare şi resurse franceze sunt în prezent pe drum".

Administraţia prezidenţială a informat că preşedintele Macron l-a sunat pe omologul libanez Michel Aoun şi i-a comunicat acestuia sprijinul Franţei pentru poporul libanez. Franţa, fostă putere colonială, păstrează legături strânse cu Libanul.

La rândul său, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat marţi seara că Franţa rămâne "alături de Liban" şi este pregătită să acorde ajutor. "Franţa este şi va fi mereu alături de Liban şi de libanezi. Ea este gata să ofere asistenţă în funcţie de nevoile exprimate de autorităţile libaneze", a spus Le Drian într-o postare pe Twitter.

Citește și: Avocatul Gheorghe Piperea torpilează Guvernul Orban: ‘O prostie cât casa’

Reuters informează că premierul Boris Johnson a comunicat, la rândul său, disponibilitatea Marii Britanii de a acorda orice sprijin ce poate fi acordat pentru a ajuta Beirutul, după explozia în care cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 2.750 au fost rănite, conform celui mai recent bilanţ.

"Imaginile şi videoclipurile de la Beirut din această seară sunt şocante", a scris Johnson pe Twitter. "Toate gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către cei afectaţi de acest incident teribil. Marea Britanie este gata să ofere sprijin în orice fel putem, inclusiv pentru cetăţenii britanici afectaţi".

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif şi-a exprimat sprijinul ţării sale pentru oamenii "rezistenţi" din Liban, transmite AFP. "Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de măreţul şi rezistentul popor al Libanului", a scris pe Twitter ministrul iranian. "Ca întotdeauna, Iranul este pe deplin disponibil pentru a oferi asistenţă prin orice mijloace necesare", a adăugat Zarif, care a cerut Libanului să "rămână puternic".

Şi Israelul s-a oferit să acorde asistenţă umanitară Libanului, conform unui anunţ făcut de ministrul israelian al apărării, Benny Gantz. "Israelul a abordat Libanul prin canale diplomatice şi de securitate internaţională şi a oferit guvernului libanez asistenţă medicală şi umanitară", conform unei declaraţii comune a ministrului apărării şi a şefului diplomaţiei, Gabi Ashkenazi, citate de Reuters.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a transmis condoleanţe guvernului şi poporului libanez, comunicând disponibilitatea de a oferi orice asistenţă considerată necesară."Condoleanţele mele profunde guvernului şi poporului din #Liban, în special familiilor tuturor celor care au murit în urma tragicelor explozii din #Beirut. Dorim şi ne rugăm pentru vindecarea rapidă a celor răniţi. Suntem pregătiţi să oferim orice asistenţă considerată necesară", a scris preşedintele Anastasiades pe Twitter.

D asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că agenţia americană urmăreşte îndeaproape informaţiile despre exploziile din Beirut şi este pregătită să ofere "toată asistenţa posibilă". Conform sursei citate de Reuters, Departamentul de Stat a mai informat că se colaborează îndeaproape cu autorităţile locale pentru a stabili dacă printre persoanele afectate de incident se află şi cetăţeni americani.

Securitatea generală libaneză a declarat că exploziile ar fi putut fi cauzate de "explozibili confiscaţi", stocaţi într-un depozit ''de ani de zile'' şi a precizat că ancheta iniţiată urmează să stabilească "natura exactă a incidentului".

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally