Cinci comune din judeţul Iaşi, care adună un număr de 20 de sate, nu au niciun medic de familie. Astfel, de sănătatea populaţiei din aceste zone se ocupă medici de familie din alte comune, ceea ce presupune o distanţă mai mare pe care trebuie să o parcurgă pacienţii, dar şi timp mai mult de aşteptare. 

„Momentan există o mică pauză din cauză că vârsta de pensionare a medicilor a crescut la 67 de ani, ceea ce înseamnă că pentru aproximativ doi ani putem spera că vor mai fi doctori, însă apoi se va relua problema, deoarece nu are cine să le ia locul. Astfel, când se vor retrage medici din Iaşi, praxisurile respective vor fi preluate de medici care lucrează în mediul rural, iar satele vor rămâne fără medic, ceea ce este o problemă pentru că medicina de familie în mediul rural este singura specialitate care există”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Potrivit ultimelor informaţii făcute publice de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, numărul comunelor din Iaşi care nu au medici de familie este în creştere de la un an la altul. În 2017, în judeţul Iaşi existau doar două comune fără medic, şi anume Ion Neculce şi Costeşti, din anul 2018 s-a mai adăugat o comună, fiind vorba despre Cucuteni. Anul trecut, în rândul comunelor fără asistenţă medicală primară s-au mai adăugat şi comunele Răchiteni şi Şcheia.

La nivel naţional, peste 400 de localităţi nu au deloc medici de familie, în timp ce peste 1.000 de oraşe şi comune sunt în deficit de medici de familie, arată datele publicate de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, pe baza informaţiilor furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).