Romania

Valuri în fotbalul european

TAS a anulat decizia UEFA de a suspenda echipa Manchester City din Cupele Europene. Ar putea fi aceasta sfârşitul fair-play-ului financiar?

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat, ieri, anularea deciziei UEFA, care a suspendat clubul englez pentru doi ani din competiţiile europene, pentru încălcarea regulilor fair-play-ului financiar. City va trebui să plătească însă o amendă de zece milioane de euro. „Cetăţenii”, locul II în Premier League, vor putea, astfel, evolua în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Neparticiparea în Liga Campionilor ar fi însemnat pentru City pierderi de peste 100 de milioane de euro.

La 14 februarie, UEFA a anunţat că gruparea Manchester City a fost amendată cu 30 de milioane de euro şi exclusă din cupele europene două sezoane pentru încălcări grave ale regulamentelor legate de licenţierea cluburilor şi de fair play-ul financiar. Reponsabilii clubuluii Manchester City au făcut imediat apel la TAS împotriva deciziei Camerei de judecată a Comisiei de control financiar a cluburilor (ICFC), dictată pe 14 februarie. ICFC i-a reproşat grupării engleze că s-a făcut vinovată de „grave încălcări” ale regulilor FPF.

Preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, s-a arătat nemulţumit de decizia TAS: „Trebuie să reevaluăm dacă TAS este organismul adecvat la care să facem apel cu privire la decizii instituţionale din fotbal. Elveţia este o ţară cu o mare istorie a arbitrajului, dar TAS nu se ridică la standarde”, a declarat Tebas, Alte cluburi, între care PSG şi AC Milan, au avut câştig de cauză la TAS, când au fost sancţionate de UEFA pentru nerespecarea fair-play-ului financiar. Tebas a fost un fervent contestatar al grupărilor finanţate cu petro-dolari, cum sunt PSG şi Manchester City, pe care le acuză că obţin un avantaj competitiv în faţa cluburilor spaniole, pentru că nu respectă fair-play-ul financiar. Mai mulţi specialişti consideră că decizia anunţată luni de TAS reprezintă sfârşitul regulamentului fair-play-ului financiar. Fair-play-ul financiar a fost pus în practică de UEFA la începutul anului 2010 şi presupune ca grupările care evoluează în competiţiile europene să nu cheltuiască mai mult decât câştigă şi să nu înregistreze un deficit cumulat mai mare de 30 de milioane de euro în ultimii trei ani.

Football news:

Alaba about Mueller: we are Glad that Bayern have such a player
Jordi Cruyff replaced Donadoni at the head of China's Shenzhen
Tiago Pro 8:2 with Barca: Bayern haven't won anything yet
Bartomeu's future in Barcelona will be discussed by the Board of Directors next week
CSKA is ready to offer 7 million euros for defender Fuchs. Internacional wants 10 million^. CSKA intends to acquire the Central defender of Internacional Bruno Fuchs, who is also claimed by Monaco and Lille
Goretska Pro 8:2 with Barca: This is only the first of three steps
Matteus on the defeat of Barca: it is Painful to see what happened to the team that inspired us for so many years