logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Malaysia

Badminton: Momota juara Terbuka China, kuasai gelaran ke-10

Pemain nombor satu dunia Kento Momota menguasai gelaran ke-10 di China semalam dengan mencatatkan tahun luar biasa bagi dirinya. (Gambar AFP)

SHANGHAI: Kento Momota menguasai gelaran ke-10, tahun luar biasa bagi dirinya apabila nombor satu dunia dari Jepun itu menewaskan Chou Tien-chen untuk mengekalkan mahkota Terbuka China Fuzhou semalam.

Pemain tuan rumah Chen Yufei pula berjaya mempertahankan gelaran wanita dengan cemerlang apabila menundukkan Nozomi Okuhara dari Jepun.

Menguasai juara dunia dua kali, Momota bertarung mengetepikan Chou, pemain nombor dua dunia dari Taiwan, 21-15, 17-21, 21-18 dalam – satu perlawanan ulangan selepas pertemuan tahun lepas.

Chou yang berusia 29 tahun berada di kedudukan yang tidak biasa kerana tidak mempunyai jurulatih, sebaliknya bergantung kepada pakar fisiologi untuk membimbing dia di luar gelanggang.

Chou menyelamatkan satu mata akhir tetapi terpaksa menyerahkan gelaran kepada Momota.

Dengan kejayaan semalam, Momota, 25, mempunyai satu lagi tahun yang cemerlang, gelaran juara 2019 termasuk mahkota dunia lain dan kejohanan Terbuka All England yang berprestij.

Themes
ICO