Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Александра Мељниченко на црној листи ЕУ

Европска унија је на листу особа којима је увела санкције ставила и Александру Мељниченко. Њој је супруг, руски милијардер Андреј Мељниченко, преписао своје две компаније, како би спасао свој бизнис јер је и он на листи санкционисаних.

Када је рат у Украјини избио 24. фебруара Андреј Мељниченко страховао је да би његова пословна империја могла да постане мета санкција ЕУ. Због тога је мање од две недеље касније - 8. марта пребацио власништво две компаније за производњу угља и ђубрива на супругу.

Сутрадан, 9. марта ЕУ је обелоданила да уводи санкције свим људима блиским режиму Владимира Путина, међу којима је и Мељниченко. Санкције су укључиле замрзавање његове имовине, забрану уласка у ЕУ и забрану ентитетима из ЕУ да га финансирају. Санкцијама, међутим, нису били обухваћени његова супруга нити деца.

Александра Мељниченко, бивша српска манекенка се, ипак, сада нашла на црној листи ЕУ.

"Александра Мељниченко добро искоришћава богатство свог мужа чија је вредност већа од 30 милиона долара", навела је ЕУ у образложењу своје одлуке указујући на промене у власничкој структури две компаније.

Адвокат Мељниченкових, као ни представници компанија нису засад имали коментар на ову одлуку ЕУ.

Иначе, Андреј је Александру прогласио наследником власништва над компанијама, које би наследила у случају његове смрти, навели су раније Ројтерсови извори који су говорили под условом да остану анонимни. 

Магазин Форбс је прошле године рангирао Андреја Мељниченка осмим најбогатијим Русом са богатством од 18 милијарди долара. 

У петак су, шестим пакетом санкција, на црну листу стављени и супруга и деца Дмитрија Пескова, портпарола Кремља.