Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Чешки хуманитарци стигли на свадбу момку из Гораждевца

Давид Млинек, Даниел Шварц и Јан Чопак из Чешке постали су познати широј јавности у нашој земљи по помоћи коју годинама доносе Србима на Косову и Метохији (КиМ). Пре неколико дана стигли су у Србију са даровима у рукама, поново намењеним нашим житељима на Космету. Али овога пута повод је био мало другачији – Чеси су стигли у сватове. Превалили су око 1.000 километара како би дошли на свадбу српског младића из Гораждевца коме су у хуманитарним посетама помагали, а он је у међувремену порастао и у тренуцима највеће среће на њих није заборавио. Чеси наглашавају да им је срце пуно поноса и среће због тога што је Павле Дакић нашао места међу својим званицама и за њих и да им је тиме остварио давнашњу жељу да први пут дођу на српску, православну свадбу и изблиза виде све наше обичаје.

Како објашњавају, Павла су упознали на литургији у манастиру Високи Дечани којој су присуствовали након поделе помоћи. Он је око три године био кустос у тој светињи уписаној на Унескову листу светске баштине. Запао им је за око када су чули да је брат од стрица дванаестогодишњег Пантелије Дакића који је, у терористичком нападу чији починиоци нису још откривени, 2008. године са деветнаестогодишњим другом убијен док су се безбрижно купали на реци Бистрици. У разговору о тескобном животу Срба на КиМ Павле им се много свидео, па су остали у контакту и поклонили му лаптоп рачунар. Младић им то доброчинство никада није заборавио и када је запросио своју изабраницу Сару из Сомбора, одлучио је да ће Чеси, са Димитријем Марковићем из Бајине Баште који руководи и учествује свим њиховим хуманитарним акцијама, имати почасно место на свадби.

– Чехе сматрам својом браћом, јер су то заслужили помажући опстанак српског народа на КиМ. Иначе, сви словенски народи су ми блиски и братски, а чешки сам посебно заволео захваљујући овим добротворима. Видео сам их за Божић када су доносили помоћ на Космет и истог трена их позвао на свадбу. Обрадовали су се и одмах резервисали авионске карте, иако смо имали још пола године до свадбе. На слављу готово да нису ни сели, само су се веселили и играли. Улепшали су нам тај дан – истакао је Павле који због посла борави у Београду, где је и уприличено свадбено весеље.

Додао је да је младу Сару одушевио свадбени поклон гостију из Чешке, који обухвата авионске карте за младенце и седмодневни боравак са пансионом у Прагу.

И док су чешке супруге са Димитријевом Радом на свадби училе да играју наше народно коло Давид Млинек је непрестано понављао како су Срби диван народ, веселећи се уз сваку песму у којој се помињу Косово и Метохија.

– Имао сам велику жељу да присуствујем српској свадби и посебно ми је драго што сам ваше обичаје и чин венчања посматрао баш код Павла Дакића из Гораждевца. Много ми је жао што нисмо успели да стигнемо и на другу свадбу на којој су нас позвали српски младенци из Јасеновика на КиМ – истакао је за „Политику” Млинек.

Љубав коју његови сународници гаје према Србима као да је осећао и најмлађи Чех, двоипогодишњи Јан Шварц, чији је тата Даниел 2008. код Подујева боравио као припадник Кфора, после чега је прешао у православље, па себе и сина крстио у Високим Дечанима и Грачаници. У јеку весеља мали Јан пронашао је српски барјак, бар метар већи од њега, и на одушевљење свих с њим је весело парадирао кроз разигране сватове.