Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Da li možemo da utičemo na naše zdravlje izborom onoga što jedemo i pijemo u toku dana?

Što se ishrane tiče, tu ozbiljno pada na ispitu dosta ljudi. Ogroman broj zaposlenih misli da nema vremena da prirema zdrave obroke i da se zdravo hrani. Ali, to nije baš tako. Jako je važno da imate bar 3-4 obroka dnevno, i idealno je da vremenski razmak između obroka bude bar 3 sata. Tako će vaše telo da ima optimalan nivo energije u toku celog dana, metabolizam će odlično funkcionisati, nećete imati potrebu između obroka da grickate i neće biti nepotrebnih glikemijskih skokova u organizmu.

Ukoliko duži vremenski period praktikujete nezdrave navike kao što je konzumiranje brze hrane, koja je najčešće masna, ima dosta šećera i podrazumeva dosta prostih ugljenih hidrata, zatim ako grickate između obroka, ili tokom dana nemate vremena da jedete pa uveče sve nadoknadite, to može narušiti vaše zdravlje. Da do toga ne bi došlo, menjajte navike na vreme.

Foto: sensa / Ustupljene fotografije

Dovoljno je malo bolje da se organizujete, da jednom nedeljno, na primer, idete u veću nabavku, i kupite sve sto vam treba za obroke koje ste ranije isplanirali. Da doručkujete možete ujutru kod kuće, i to zahteva da ustanete svega 15 minuta ranije, a činite divnu stvar za svoje zdravlje. Idealan doručak uključuje celo zrno žitarice koje će vam dati dovoljno energije, u kombinaciji sa suvim ili svežim voćem, ili/i jogurtom. Užinu i ručak možete da ponesete sa sobom, i da u pauzi pojedete. Idealna užina je sveže voće, a ručak protein i salata. Birajte da li će protein biti biljni obrok ili mesni, ali ovakav plan ishrane vam omogućava da budete siti, zdravi i vitki. I naravno, kada dođe vreme za večeru, vi nećete biti previše gladni i sasvim će biti u redu da pojedete neku salatu. Ovo je samo predlog kako to može da funkcioniše. Dakle nema izgovora, pređite u akciju.

Jednako važno za zdravlje je i da li unosite dovoljno vode u vaš organizam. Redovno i celodnevno konzumiranje vode, u malim gutljajima, je preporučeno zato što tako hidrirate organizam tokom celog dana. Ako čekate da osetite žeđ, vi ste već dehidrirali. A posledice dehidracije su različite, i mogu se manifestovati kao suva kosa i koža, lomljivi nokti, suve i ispucale usne, celulit i perut. Kada je dehidracija u većem procentu, oseća se jak umor i javljaju se ozbiljniji zdravstveni problemi.

Postavlja se pitanje, koja je to količina koja je optimalna? Stručnjaci smatraju da je to individualno, da zavisi od starosne dobi, od zdravstvenog stanja, od fizičke aktivnosti, ali i od godišnjeg doba, jer se leti značajno više znojimo i potrebno je unositi veću količinu vode. Prosek je da treba unositi između litar i po pa do tri litre dnevno, najbolje je u toku celog dana piti vodu u malim gutljajima.

A da li je svejedno koju vodu pijete? Isti odgovor bi bio kao da se pitamo da li je svejedno koju hranu jedemo? Naravno da je veoma važno šta unosimo u svoje telo, i kao što biramo kvalitetne i zdrave namirnice za ishranu, tako treba birati i kvalitetnu prirodno mineralizovanu vodu.

Kvalitetna voda podrazumeva da je vodu priroda mineralizovala, da je pijemo baš onakvu kakva je na izvoru. Kvalitetna voda nije industrijski tretirana, da joj se oduzima ili dodaje neki deo mineralnog sastava, već je u potpunosti delo prirode, savršeno izbalansirana i ima idealan odnos minerala i oligoelemenata. Kada govorimo o vodi takvog kvaliteta, govorimo o vodi VODAVODA.

VODAVODA je arteška voda iz Banje Vrijci, koja pored idealnog mineralnog sastava ima i optimalnu alkalnost, što je čini odličnim antioksidantom. Svi znamo da slobodni radikali u telu nastaju zbog raznih okolnosti kao što su stres, zagađenja i slično, a voda koja je jonizovana i ima optimalnu alkalnost ima svojstvo da vezuje slobodne radikale, i na taj način pomaže u oksigenaciji tkiva, i većoj produkciji ćelijske energije. Kada je voda jonizovana, kada je alkalna, ima svojstvo da neutralizuje slobodne radikale koji se svakodnevno stvaraju i na taj način pomaže održavanju oksido-reduktivnog balansa. Da VODAVODA ima sve ove osobine, potvrđuje studija uradjena na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Ukoliko se ova arteška voda unosi u dovoljnim i potrebnim količinama, utiče na održavanje balansa metabolizma ćelija, hraneći ćelije mineralima i kiseonikom. Trenutak kada neko počne da menja svoje loše navike u dobre, je trenutak kada je osvestio da dobro zdravlje nema alternativu.

Posebno je važan dovoljan unos vode tokom fizičke aktivnosti, a nju obavezno uvedite u svoj raspored. Koliko god da puno radite, dva do tri puta nedeljno možete da organizujete svoje vreme za sport. Ako ne volite da idete u teretanu, ili na bazen, jednako će prijati vašem telu i duga šetnja. Ali je važno da budete uporni i redovni, da se zdravo hranite i redovno hidrirate.