Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Макрон нуди посредовање у решавању македонско-бугарског спора

ПАРИЗ – Француски председник Емануел Макрон изразио је спремност да, кад „дође време за то“ буде домаћин представника власти Бугарске и Северне Македоније у циљу склапања билатералног споразума који би омогућио отварање преговора за приступање Скопља Европској унији (ЕУ).

Француска, која председава ЕУ по принципу ротације до 1. јула, већ неколико недеља тражи решење спора између две земље, саопштила је синоћ Јелисејска палата после телефонских разговора Макрона са председником Бугарске Руменом Радевим и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, пренела је Бета.

Макрон је током тих разговора изразио „пуну подршку споразуму између две земље, који би допринео добросуседским односима и учврстио европску перспективу Северне Македоније“, навело је француско председништво.

Бугарска је блокирала приступање Северне Македоније ЕУ новембра 2020. због спорова везаних за језик и историју.

Пре бугарске блокаде, Северна Македонија је годинама била суочена са ветом Грчке која јој је одбила назив Македонија, јер се тако зове и њена покрајина на северу, сматрајући то као узурпацију свог историјског наслеђа.

Атина је укинула вето тек 2018. када је називу земље Македоније додато северна.

Од краја фебруара до почетка марта ове године, Украјина, Грузија и Молдавија су сукцесивно подносиле своје пријаве за чланство у ЕУ, после почетка руске офанзиве у Украјини.

Предвиђајући дуг процес интеграције земаља кандидата, Макрон је 9. маја предложио убрзани пријем Украјине у ЕУ кроз стварање европске политичке заједнице.

Пет земаља су тренутно званично кандидати за чланство у ЕУ – Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија и Турска.

Макрон је 2019. године, са још две државе чланице, ставио вето на отварање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, сматрајући да нису испуњени услови за проширење ЕУ с ове две земље.