Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Намирнице које могу утицати на расположење

Неке намирнице могу да утичу на појаву анксиозности или депресије. Кривци су бело брашно, шећер у свим облицима, трансмасти, заслађивачи, адитиви...

Прерађена храна

Ако једете много прерађеног меса, пржену храну, рафинисане житарице, слаткише, пецива и млечне производе с високим процентом масти, већа је вероватноћа да ћете бити узнемирени и депресивни. Исхрана пуна житарица богатих влакнима, воћа, поврћа и рибе може вам помоћи да останете здравији.

Соја-сос

Соја-сос је основа многих источњачких јела, а треба да га избегавају особе које су осетљиве на глутен. Ако сте осетљиви на глутен, а конзумирате намирнице које га садрже, то може изазвати анксиозност или депресију.

Воћни нектари и сокови

Влакна у воћу испуњавају вас и успоравају начин на који ваша крв узима енергију. Без тих влакана, само пијете хранљиву воду са шећером која вам може брзо подићи енергију, али ће се она исто тако брзо и спустити. То вас може оставити гладним и љутим. Једите воће ако вам треба нешто слатко. Кад сте жедни, пијте воду.

Газирани напици: обични, дијет и енергетска пића

Садрже шећер и/или заслађиваче, адитиве (кофеин итд.) и угљен-диоксид и доказано је да су директно повезани с депресијом. Превише кофеина који ова пића садрже такође може бити лоше за анксиозност. Енергетска пића могу изазвати аритмију, анксиозност и проблеме са спавањем.

Тост-хлеб и пецива од белог брашна

Бело брашно и производи од њега су основа лошег савременог начина исхране. Прерађено бело брашно од којег се прави брзо се претвара у шећер у крви након што га поједете. То може изазвати скокове енергије и брзе падове који могу бити лоши за анксиозност и депресију.

Крофне и мекике

Сви их волимо, а мале посластице с времена на време могу вам помоћи у расположењу. Али само да знате: крофне имају све погрешне врсте масти, прерађено бело брашно с мало или нимало влакана за успоравање апсорпције и пуно додатог шећера.

Разни преливи, умаци и маринаде

У неким индустријским преливима, умацима и маринадама има доста шећера. Али шта је са „лајт” преливима „без шећера”? Многи своју сласт дугују адитиву аспартаму, вештачком заслађивачу повезаном с анксиозношћу и депресијом. Проверите састојке или, још боље, направите свој прелив.

Кечап

Углавном има парадајз, али и пуно шећера. Четири грама по кашичици, тачније. А „лагане” ствари могу имати вештачке заслађиваче који би могли бити повезани с анксиозношћу и депресијом. Уместо тога пробајте домаћи сок од парадајза који не садржи шећер или свеж парадајз.

Кафа

Ако нисте навикли, кофеин у кафи може вас учинити нервозним. Такође би вам могао пореметити сан. Није лепо чути, али истина је да не смањује анксиозност или депресију. И код одвикавања од кофеина можете се осећати лоше.

Алкохол

Чак и мало алкохола може да вам поквари сан. Недостатак одмора може изазвати анксиозност и депресију. Међутим, једно пиће могло би да вам смири живце и учини вас друштвенијим. Кључ је умереност: једно пиће дневно за жене, а два за мушкарце.

Шлаг

Шлаг изгледа моћно, нарочито кад га додајете у кафу или неку посластицу. То је шећер, уз који додајете око два грама трансмасти по порцији. А трансмасти су, према истраживањима, повезане с депресијом.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com