Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу на 2,5 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од 2,5 одсто.

Одлучено је и да коридор каматних стопа Народне банке Србије (НБС) остане непромењен (±100 базних поена, односно ±1 процентни поен у односу на референтну каматну стопу), тако да стопа на кредитне олакшице износи 3,5 одсто, а стопа на депозитне олакшице 1,5 одсто.

"Доносећи одлуку о даљем пооштравању монетарних услова, Извршни одбор је пре свега имао у виду да је наставак конфликта у Украјини утицао на продубљивање енергетске кризе на глобалном нивоу, даљи раст цена примарних пољопривредних производа и индустријских сировина, као и на продужавање отежаног функционисања међународних ланаца снабдевања", наведено је у саопштењу НБС.

Кажу да је у условима континуираног јачања инфлаторних притисака на глобалном тржишту, Извршни одбор проценио да је потребно додатно пооштрити домаће монетарне услове.

"То је неопходно како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања и даљи раст инфлације на домаћем тржишту, чему Народна банка Србије, поред осталих мера, доприноси и одржавањем релативне стабилности курса динара према евру", пише у саопштењу НБС.