Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Niš dobija spomenik nenasilju

Na inicijativu majke Vuka Stoiljkovića, ubijenog 2014. godine u parku Svetog Save, Gradsko veće je usvojilo predlog da u ovom parku bude izgrađen spomenik nenasilju koji treba da bude posvećen svim mladim žrtvama verbalnog ili fizičkog nasilja. Ako ovaj predlog usvoje odbornici na sednici Skupštine Grada, Kancelarija za lokalni razvoj će raspisati konkurs za idejno rešenje spomenika.

Nesreća koja je pre 8 godina na protestima okupljala hiljade građana koji su protestima protiv nasilja pružali podršku porodici i prijateljima ubijenog studenta Vuka Stoiljkovića (22). Spomenik koji treba da opominje i podseća na mlade žrtve nasilja, trebalo bi da bude napravljen u parku Svetog Save, rekla je Adriana Anastasov, gradska većnica.

Ova tema izaziva velike emocije i kod nas, članova Veća, gradonačelnice, ali i kod građana Niša. Radi se o spomenik nenasilju koji će se realizovati u parku na Bulevaru. Spomenik će biti upućen svim tragično preminulim mladim osobama stradilim od verbalnog i fizičkog nasilja. Inicijator izrade spomenika je majka Vuka Stoiljkovića - rekla je Anastasov.

Ovaj predlog će biti na narednoj sednici Skupštine i ako ga odbornici usvoje, KLER će raspisati konkurs za idejno rešenje spomenika.

Znate koliko je taj događaj izazvao emocija kod građana. Grad je odlučio da podrži inicijativu i da ovom opomenom mladima ukažemo da treba da budu prisiljeni da sagledavaju posledice onih dela koji ih dovode do tragično preminulih mladih ljudi. Ima toliko lepih stvari u životu, više tolerancije, razgovora, komunikacije, bez tuča i sukoba - dodaje Adriana Anastasov.

Podsetimo, pravosnažnom presudom niški Apelacioni sud presudio je da je Viši pogrešno procenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti za ubicu, pa je kaznu sa 12 godina i 6 meseci - smanjo na 12 godina zatvora.

Kako piše u optužnici u koju su novinari "Južnih vesti" imali uvid, Dimitrije Stevanović je 10. februara 2014. godine uveče ispred kafića "Petar" nekoliko puta nožem ubo Vuka Stoiljkovića(22), a zatim pobegao.