Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Новосадски професори бесплатно спремају 10.000 матураната

Професори Природноматематичког факултета у Новом Саду, у понедељак ће отворити Недељу мале матуре, и путем онлајн плтформе, путпуно бесплатно одржати припреме за полагање комбинованог теста, како би помогли основцима да упишу жељене средње школе.

Због школавања у пандемијским условима, највећу штету претпели су ђаци, каже један од инцијатора овог пројекта, професор Горан Радојев, који припреме види као шансу да се обнови пропуштено градиво.

"Ми желимо да кроз припреме за малу матуру помогнемо ученицима, и не само ученицима, већ и родитељима, који често морају да плаћају приватне часове како би се деца припремила за малу матуру. Знамо колико је основцима мала матура значајна, то им је значајан животни искорак, јер треба да упишу средњу школу - жељени смер", каже др Горан Радојев, професор математике.

Заинтересован ученици могу се пријавити путем сајта, на којем ће бити и линкови за онлајн часове.

"Први дан се ради физика, потом математика, онда биологија, хемија и географија, и биће постављени и сви снимци часова, одмах након завршетка часова.Ми ћемо подићи снимке, и они ће моћи да их погледају колико год то пута желе", каже др Горан Радојев, професор математике.

Часове из математике, током прошле године на овом факултету, испратило је онлајн, више од хиљаду ученика основних школа, а за ову годину, професори очекују учешће и до десет хиљада ученика из читаве Србије.

Професори обећавају да ће ученици моћи активно да учествују на часовима.

"Један предавач ће бити тај који држи презентацију и објашњава, а још два предавача ће бити они који су на чету са њима, који активно одговарају на њихова питања, раде задатке са њима и све што је потребно", каже Мирјана Радановић, професорка хемије.

Акценат је на задацима који ученицима стварају највећи проблем.

"Тих задатака има доста, али мићемо гледати да одрадимо што већи број, и наравно оних тежих задатака по нашој процени, како бисмо што више помогли нашим ђацима", каже Мирјана Шељековић, професорка хемије.

Професори ПМФ-а нису заборавили ни средњшколце завршних година. За њих ће, такође, бити организован убразани онлајн курс и пробни пријемни испит из математике и хемије.