Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Обезбеђен новац за изборе у БиХ

Од нашег дописника
Сарајево – Вишемесечна препуцавања око финансирања општих избора у БиХ, заказаних за 2. октобар, коначно су завршена. Савет министара БиХ, на предлог министра финансија и трезора Вјекослава Беванде, донео је посебну одлуку на основу које ће Регулаторна агенција за комуникације (РАК), од прихода за ОСМ лиценце, позајмити Централној изборној комисији (ЦИК) нешто више од 4,8 милиона евра, како би могла да финансира своје обавезе.

У више наврата ЦИК је тражио од Савета министара да му потребан новац, и то у износу већем од 6,2 милиона евра, буде одобрен из акумулираних прихода што је упорно одбијао министар Беванда, јер он сматра да „то не би било у складу са законом”. Због тога су се и он и његова странка (ХДЗ) нашли на удару политичког Сарајева, на чију страну су стали и многи страни званичници. Политички представници Бошњака упорно су позивали (не)признатог високог представника Кристијана Шмита да он „преломи” и донесе одлуку о финансирању избора. Пре два дана то је урадио и бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

Пре усвајања одлуке о позајмљивању пара од РАК-а, Савет министара усвојио је Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину, што је први корак ка коначном прекиду привременог финансирања, које траје већ 18 месеци, јер БиХ није усвојила буџет ни за прошлу годину. Иначе, у сложеној БиХ и доношење буџета, као и много шта друго, посебно је и специфично. Усвојени нацрт буџета биће упућен уставном предлагачу – Председништву БиХ, које утврђује предлог и након тога га прослеђује у парламентарну процедуру на коначно усвајање.

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић, упркос Бевандином ставовима, и уочи заседања упутила је председавајућем Савета министара Зорану Тегелтији допис у којем је тражила да се поштује захтев ЦИК-а и да се средства за финансирање избора одобре из „дела пренесених средстава акумулираног вишка прихода из претходних година”. На седници колегијума савета Беванда је поново одбацио тај прелог и дао нови, који је на крају једногласно прихваћен.

Након званичног саопштавања да је одлука о финансирању избора донесена, поједини сарајевски портали одмах су објавили како се потез министра Беванде „може тумачити и као својеврсна излазна стратегија ХДЗ-а” и како је то, можда, „био начин да се Кристијан Шмит спречи да наметне своју одлуку о финансирању”.