Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Позната потенцијална решења за зграду Генералштаба, шта би још могло да се обнови у Београду

Позната су потенцијална решења за обнову зграде Генералштаба у Београду. На студентски конкурс пристигло је 19 идеја, а изабране су три најбоље. Која ће и када бити и реализована, не зависи од њих. Кључна препрека у обнови Генералштаба је то што је зграда под заштитом државе. Студенти архитектуре имају визију шта би још могло да се обнови у Београду.

У оквиру изложбе Николе Добровића студенти су пројектима показали како виде ново лице најупадљивије зграде у Немањиној улици - некадашњег Генералштаба.

Председник Удружења архитеката Србије, професор Милан Ђурић каже да Србија има изузетно дугу традицију конкурса, који постоји скоро 120, 130 година као механизам и процедура која се примењује као архитектонска утакмица.

"Зграда Генералштаба је једино Добровићево дело у Београду. Та кућа је једна врста мита", напомиње Ђурић.

Тај мит студенти архитектуре чувају, али и доносе нешто ново. Имају визију шта би још могло да се обнови у нашем граду.

"Један од њих је Косанчићев венац, Славија, постоји много локација које су погодне за архитектонско промишљање", каже студент архитектуре Алекса Богдановић.

"Углавном се тражи неко, не толико локацијски гледано, већ који је вид или тип конкурса", истиче студент Илија Срдановић.

"Искрено, мени је најзанимљивија локација, када погледам мало шире, та индустријска зона где су Вилине воде, то је свакако планирано да се реконструише, али је атрактивно", додаје студент Алекса Рашић.

"Модернистичко наслеђе Новог Београда врло актуелно"

Др Гроздана Шишовић са Архитектонског факултета истиче да је тема целог Новог Београда модернистичко наслеђе које је врло актуелно.

"Нарочито са перспективом даљег развоја поставља се велико питање и енергетске ефикасности и одржавања зграда", додаје Шишовићева.

Постоје две локације за које су и пре Другог светског рата расписивани конкурси, али су решења примењена делимично или уопште нису.

"Сваки град на овом свету, па и Београд, има те тачке и оне су у случају Београда као динамичног града, неке тачке које ћемо лако препознати. Рецимо, оно што се назива баш по Добровићевом изразу Теразијска тераса, затим парк на Славији, имамо још делове око трасе ауто-пута", наводи председник Друштва архитеката Београда Иван Рашковић.

Неки од најлепших објеката створени преко архитектонских конкурса

Неки од најлепших објеката нашег главног града створени су управо преко јавних архитектонских конкурса - Храм Светог Саве, Дом Народне скупштине, хотел "Москва", Музеј савремене уметности, Југословенско драмско позориште..

Кажу да је најбољи пут до избора за одређену идеју - такмичење идеја. То се дешава управо на конкурсима.

Конкурс за реконструкцију Народног музеја у Београду је најуспешнији у последњих 15 година са више од 60 пристиглих радова.