Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Smanjenje elektronskog otpada: Jedinstveni punjači za sve uređaje

Evropska unija

Smanjenje elektronskog otpada: Jedinstveni punjači za sve uređaje 2
Smanjenje elektronskog otpada: Jedinstveni punjači za sve uređaje 2

Evropski propisi: Standardizovanje punjača

Foto: Prexels/Steve Johnson

8. 6. 2022. / 8.47

Evorpska Unija hoće da progura direktivu prema kojoj svi novi mobilni telefoni ili tableti koji se prodaju na njenoj teritoriji moraju da imaju jedinstvene ulaze za punjače. Propis obuhvata 15 tipova uređaja. Jedina kompanije koja se buni je “Epl” jer, kako kažu, to sputava inovativnost

U svrhe smanjenja gomilanja elektronskog otpada svi proizvođači elektronskih uređaja koji se prodaju na tržištu Evropske Unije moraće do 2024. godine da imaju jedinstveni ulaz za punjenje, odnosno USB-C model. To će svakako najviše pogoditi “Epl”, kompaniju koja godinama unazad razvija i forsira drugačija rešenja, te odbija da svoje punjače prilagodi novim standardima koje EU zahteva.

Dok su iz “Epla” još ranije poručivali da se tako ograničava i sputava inovativnost, iz EU kažu da će se primenom ove direktive smanjiti elektronski otpad jer će za sve, nove i stare uređaje moći da se koriste isti punjači.

U proseku svaki građanin Evropske Unije poseduje bar tri kabla za punjenje uređaja, od kojih najčešće koristi dva.

Glavni razlog protivljenja “Epla” nije inovativnost, već što su zbog specifičnih ulaza za punjenje kupci prinuđeni da dodatno plaćaju punjače ove kompanije, jer na novijim “Epl” uređajima oni ne dolaze u paketu.

BBC piše da istraživanja Evropske komisije pokazuju da godišnje oko 11.000 tona korišćenih kablova i punjača završi na elektronskom otpadu, dok se prošle godine na teritoriji EU prodalo oko 420 miliona telefona i drugih prenosivih uređaja.

Direktivu su dogovorili Savet EU, Evropska Komisija i Evropski parlament, a odnosiće se na 15 tipova uređaja, među kojima su mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice, digitalne kamere, konzole za video igre i portabl zvučnici.

Odluka bi trebalo da bude usvojena na plenarnoj sednici u julu, s tim da će obuhvatati i proizvođače lap-top računara, ali će oni zbog težeg prilagođavanja imati dodatan rok od 40 meseci da se prilagode novim zahtevima.

Krajem prve dekade ovog veka postojalo je preko 30 različitih ulaza za punjače, dok se danas najčešće koriste samo tri – “Eplov” model, USB-C koji bi trebalo da postane standard u EU, kao i njegova preteča USB-B. Uprkos odbijanjima da prihvate C model kao jedinstven punjač i za njihove telefone koji se prodaju na tržištu Unije, u “Eplu” su ranije odlučili da na svojim pandanima za lap-top i tablet računare ipak ostave prostora za C ulaze.

Sledeća regulativa u standardizovanju elektronskih punjača mogla bi biti usmerena ka bezkontaktnim, odnosno bežičnim punjenjima uređaja, koje bi se odvijalo preko “vajfaja” ili “blututa”. Međutim, to svakako neće biti u skorijoj budućnosti s obzirom da tu opciju još uvek ni ne poseduju svi proizvođači elektronskih uređaja.

Fonet/BBC

Čitaje dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com