Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Више поврћа и воћа на тањиру

Иако знамо колико су воће и поврће неопходни за нормално функционисање организма, већина их не уноси у довољној мери. Разлози могу бити разни: доступност воћа и поврћа у одређеним подручјима и сезони, практичност употребе ван куће, лоша едукација… Ако не производите своје воће и поврће, а не живите у градским срединама где је доступно у већој или мањој мери, није лоше направити и неку залиху овакве хране. То може бити у облику смрзнутог али и конзервираног воћа и поврћа.

Ево неколико савета како да повећате количину воћа и поврћа у својим оброцима:

– употребљавајте воће и поврће у својим омиљеним јелима. На пример, умешајте воће у житарице или јогурт, додајте јагоде или боровнице у своје палачинке, упакујте сендвич са поврћем, додајте преливе од поврћа у пицу, умешајте зеље у омиљену питу или тестенину или напуните омлет поврћем

– направите листу својих омиљених рецепата богатих поврћем. Држите ту листу при руци како би служила као подсетник када правите листу за куповину. Изаберите три или четири врсте воћа и поврћа за куповину за недељу дана

– пробајте нове ствари, купујте локалне производе, маните се оног грожђа из Јужне Африке или кивија из Еквадора. Јагоде из Раље или брескве из Смедерева су сигурно боље

– кувајте више вегетаријанских јела. Барем једном недељно прескочите месо и испробајте нове вегетаријанске рецепте за припрему јела. Према више истраживања исхрана заснована на намирницама биљног порекла доприноси мањем ризику од кардиоваскуларних болести и нижој смртности

Ако не можете без неког грицкања између јела, покушајте да грицкате свеже или сушено воће. Или пробајте шаргарепе и паприке исечене на траке. Избегавајте ушећерене плодове, дакле, кандирано воће.

Имајте при руци конзервирано и замрзнуто воће и поврће. Оно је хранљиво као и свеже, а није толико кварљиво. Само обавезно прочитајте шта пише на етикети – понекад конзервиране намирнице могу имати пуно додатог натријума и шећера.

Размислите о воћном смутију ујутру. Можете лако да употребите разно воће и поврће за здрав смути, па чак и да „сакријете” укусе које можда не волите, попут спанаћа или кеља.

Имате соковник или цедиљку за цитрусе? Употребите их. Не купујте индустријске сокове јер се они производе од концентрата, већ узмите свеже плодове и исцедите сок, направите лимунаду или оранжаду. Искористите предности воћа и поврћа у сезони када можете, уз обавезан одлазак на локалну пијацу, да пронађете оно што желите.

Припремите воћну ужину или неку фину салату за ужину на време. Ако унапред исечете неколико комада воћа (поврћа) и држите га у фрижидеру, већа је вероватноћа да ћете посегнути за њим када буде време ужини.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com