Bulgaria

22 досъдебни производства за нарушаване на карантината в Добричка област

В Добричка област има 22 досъдебни производства до момента за нарушаване на карантинните мерки по време на извънредното положение – съобщават от Апелативната прокуратура-Варна.

От началото на обявеното извънредно положение във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция със смъртни случаи до момента Апелативната прокуратура е взела на специален надзор 476 досъдебни производства. С изключение на пет от тях, всички са образувани за нарушаване на карантинните мерки срещу разпространението на COVID-19 от хора, завърнали се от рискови страни – престъпление по член 355, ал. 2 от Наказателния кодекс. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Петте досъдебни производства, които също влизат в делата за престъпления по време на извънредното положение заради пандемията, са по член 326 от НК - за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с острозаразната болест.

Почти половината от общия брой на делата по член 355, ал. 2 от НК са образувани от Районната прокуратура във Варна – 242. В Районната прокуратура в Шумен наблюдават 71, а в Разград броят на тези дела е 67.

В Районната прокуратура в Търговище са образували 36, в Силистра – 38. Част от предадените на съд от прокуратурата лица за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина вече са осъдени – казват още оттам.

Football news:

Кад Cadiz returned to La Liga after 14 years
Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay