Bulgaria

Българският език присъства в един от официалните документи на Намибия

Наши сънародници живеят по всички континенти, но новините за техните постижения и работа в полза на България рядко влизат във фокуса на общественото внимание. Един от тези българи е почетният консул на страната ни в далечна Намибия – Михаил Михайлов. 

„В Намибия знаят много за България, тъй като страната ни е оказала голяма подкрепа в освободителната борба на този народ от колониалния режим на апартейда до 1990 г. (политиката на расово разделение, въведена от бялото малцинство в ЮАР от 1948 г. – бел. ред.)“ – разказва пред  БНР Михайлов.

„Все още при всяко посещение на български делегации, те изразяват своята благодарност за тази подкрепа. Освен това голяма част от завършилите преди 1989 г. в България намибийци, сега заемат отговорни постове в управлението на Намибия и проявяват характерната за тях симпатия към страната ни.“

Друг любопитен факт от историята на младата държава е свързан с един от документите, с които през 1990 година Намибия обявява независимост от своята южна съседка – Южноафриканската република.

„Първият протокол е написан на български език, тъй като по-голямата част от участвалите в подготовката на този документ са завършили в България. Те са хора от различни племена, говорещи различни езици, но в този момент българският език ги е обединил“ – продължава почетният консул.

През ноември миналата година официално посещение в Намибия направи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Михаил Михайлов определя визитата като много успешна. „Макар на този етап България да няма много интензивни отношения с Намибия, това посещение постави основите, те да се развият съвсем скоро“ – смята Михайлов. По думите му, най-големият оборот в българо-намибийските икономически взаимоотношения се формира от износа на преработена българска медна руда. „Отдалечеността на Намибия от България и нейното малко население от близо 2 млн. души определя един много нисък търговски обмен. Но в други области, като култура и образование, се отварят полета за добри взаимодействия, и ние ще ги използваме в бъдеще.“ В тази връзка са подписани две нови спогодби:

„Културната спогодба предвижда ежегодни посещения на намибийски артисти в България и български в Намибия. Те ще се редуват – една година у нас, и една в Намибия. Ще бъдат изнасяни тематични спектакли, изложби, филми, според това, което е актуално в момента. Спогодбата в сферата на образованието, предвижда намибийски студенти отново да бъдат приети за обучение в България.“