Bulgaria

Дипломат: Ердоган за пореден път извива ръцете на Европа

Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат в понеделник, а причината е ситуацията с мигрантите.

Все пак Ердоган увери, че няма заплаха за България от нова бежанска вълна.
"Предполагам , че срещата ще е в Истанбул. За пореден път Ердоган извива ръцете на Европа, но този път използва тази мигрантска вълна като оръжие. Това не са бежанци. В момента в Идлиб оръжието му не е достатъчно", каза бившият консул на България в Одрин Георги Димов в предаването "Денят ON AIR".

Той не смята, че българската граница ще бъде залята от мигранти, но гръцката граница отдавна е залята.

"Причините за това са много - една от тях е заради противоречията на двете държави по всякакви въпроси. Чисто географски границата - на Гърция границата е много по-голяма от нашата. Надали Ердоган ще си позволи лукса точно с нас да се заяжда. От дълги години България е единствената държава, с която Турция няма проблеми", посочи още той.
Той посочи, че Борисов продължава да се натоварва с посредническа мисия между Анкара и Брюксел, за да защитава и обяснява турските позиции", каза още той.

Според Георги Димов Турция се е разположила в Сирия заради параноята от кюрдския проблем и неговото разрешаване.

"Извършва се етническо прочистване с тези 3 операции и на мястото на сирийските кюрди, тя иска да установи "туркоманите". Ердоган се вживява като лидер на мюсюлманския свят. Турция е там, където се развива газовата война и където със сигурност ще има енергийните трасета до световните пазари", допълни той.

Според експерта Русия пък е разположила силите си в Сирия, защото се е утвърдила като един от най-активните и стратегически играчи.

Чисто военно те стоят най-силно там. На терен там Русия ликвидира джихадистите. Тя е важен доставчик на енергийни ресурси и там ще минават тези трасета, а те също искат да участват", посочи Георги Димов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук