Bulgaria

Енергийният министър очаква оспорвана битка между кандидатите да строят "Белене"

Енергийният министър очаква оспорвана битка между кандидатите да строят "Белене"

© Велко Ангелов

Обединяването на усилията на тези три световни лидера в ядрената енергетика е ясен знак, че процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", ще бъде изключително оспорвана. Това обяви в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като по-рано сутринта "Росатом" обяви, че се обединява с други два кандидата - "Фраматом" и "Дженерал електрик", в конкурса за строителството на централата.


Обявлението на Петкова бе загатнато още снощи от премиера Бойко Борисов, докато даваше брифинг след появата на снимки от спалнята му, в който по традиция изля поток от постижения на управляващите.


Събирането на трите компании за АЕЦ "Белене" не променя правилата на играта, обяви Петкова пред журналисти в парламента, цитирана от агенция "Фокус".


"Това са три от компаниите, които са световни лидери в областта на ядрената енергетика. Тяхното консолидиране и обединяване на усилията е ясна и много сериозна заявка за много сериозен интерес към този проект. От друга страна останалите участници - китайската корпорация, корейската хидроатомна корпорация също са сред световните лидери в областта на ядрената енергетика и това дава знак за една много оспорвана процедура", заключи министърът.


Според нея, за да се стигне до това обединение, "тези световни лидери в областта на ядрената енергетика очевидно са повярвали в нас".


Тя обвърза обявлението на трите компании със заслугите на премиера по темата, което направиха и редица членове на ГЕРБ тази сутрин. "За това огромна роля има правителството и лично премиерът Бойко Борисов, който със своята открита позиция, открита политика, честно спрямо всички заинтересовани страни, е заявил своята позиция в тази посока. Това до голяма степен е повлияло и тези три световни лидера в областта на ядрената енергетика да обединят своя проект", обяви Петкова.


Тя отново припомни основната теза на правителството, че проектът ще се изгражда на пазарен принцип и че засега оценката е, че той ще струва около 10 млрд. евро. "Това трябва да бъде стойността, около която ние сме се обединили в условията, които ще изискваме от страна на компаниите", каза тя.


Football news:

Varane may miss the match with athletic
Martinelli has signed a long-term contract with Arsenal
Werder 2000-love and delight. Coached by a modest Schaaf, scored by Ailton and Klose, Diego wanted every top club
Harry Redknapp: Tottenham have rolled back a million miles
Barcelona offers Griezmann to Juventus. Catalans are Interested in Costa and Rabiot (Rai journalist Paganini)
Dwight Yorke: I wouldn't be surprised if Sancho goes to Manchester United
Aubameyang asked Arsenal for A 3-year contract worth 250,000 pounds a week