logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Гебрев подозира и българска следа в покушението срещу себе си

Емилиян Гебрев

© Юлия Лазарова

Емилиян Гебрев

Отровеният през 2015 г. оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев допуска, че освен тримата руснаци, обвинени вчера от прокуратурата, трябва да се търсят и български съучастници. Това се казва в открито писмо на компанията "Емко" - собственост на бизнесмена, който е и неин директор.


"Оповестеният от прокуратурата напредък в разследването позволява да се направят следващите стъпки, свързани с разкриването на мотивите за престъплението и възможните български съучастници", се казва в писмото.


Вчера прокуратурата обвини и обяви за международно издирване трима руснаци в опит за предумишлено убийство на Гебрев, сина му и негов служител. Според разследващите "деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер", а използваните за убийството начин и средства са били "опасни за живота на мнозина".


В изявлението на "Емко" се подчертава, че е важно да се изясни "фалшификацията, съдържаща се в официална кореспонденция към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 г. и други документи, съвпадаща с датите около престъплението". В "Емко" имат "сериозни основания" да смятат, че "следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници."


Имена на издирваните не бяха съобщени от прокуратурата.


В изявлението на компанията от днес се отбелязва този факт и се задава въпросът "дали обвиненията са повдигнати на лицата по техните истински, или фалшиви имена, с които са пребивавали в България". Според "Емко" е важно де се уточни дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните власти в Русия. Напомня се и че между прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за сътрудничество в борбата с тероризма.


Остава неизвестно защо българските власти продължават да отказват техническата експертиза от страна на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за нов анализ на използваните за престъплението химически съединения, се казва в откритото писмо. В него се припомня, че "наличната през 2015 г. информация не позволи идентифицирането на поне един елемент от установените фосфороорганични съединения". "Този отказ, който официално бе потвърден от властите и в последните дни, става на фона на информациите, че международни разследващи екипи вече са близо до разкриването на вероятните източници на използваните през разглеждания период химически отрови", пише компанията.


В началото на декември прокуратурата потвърди разкритията на чуждестранни медии, сред тях и на разследващия сайт "Белингкат", за присъствието у нас на служители на руското военно разузнаване по време на отравянето през 2015 г. на оръжейния производител и собственик на холдинга ЕМКО Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на оръжейния завод "Дунарит".


Малко преди това американският вестник "Ню Йорк таймс" помести днес в онлайн изданието си обширен материал на журналиста Майкъл Шуирц, озаглавен "Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа",

Themes
ICO