Bulgaria

Китай предаде Хонконг, заяви последният британски губернатор на града

Китай предаде жителите на Хонконг, така че Западът трябва да спре да се кланя на Пекин в очакване на илюзорни печалби, заяви последният британски губернатор на бившата колония Крис Патън, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

Пекин се готви да наложи нови закони за националната сигурност в Хонконг след продължителните продемократични протести, състояли се в града миналата година, чиито жители се ползват с много свободи, недостъпни в континенталната част на Китай.

"Жителите на Хонконг бяха предадени от Китай", заявява Патън, цитиран от в. "Таймс". Великобритания има "морално, икономическо и юридическо" задължение да се застъпи за бившата си колония, добави той.

Патън присъстваше на предаването на колонията на Китай през 1997 г., след над 150-годишно британско управление. Автономията на града беше гарантирана чрез принципа "една държава, две системи", включен в приетата през 1984 г. съвместна декларация на тогавашните премиери на двете страни Маргарет Тачър и Чжао Цзъян. Но китайските планове за налагане на закони за националната сигурност на Хонконг унищожават декларацията, подчерта Патън.

САЩ определиха проектозакона като "последни издихания" на автономията на града, припомня Ройтерс.

"Това, което виждаме, е нова китайска диктатура", заяви Патън. "Британското правителство трябва да заяви ясно, че сме свидетели на пълното разрушаване на съвместната декларация", добави той.
Хонконгската лидерка Кари Лам заяви, че нейното правителство ще сътрудничи изцяло на китайския парламент за опазването на националната сигурност. Според нея това няма да засегне правата и свободите, нито независимостта на хонконгските съдилища

Football news:

Angel Di Maria: I'm Glad I didn't move to Barca in 2017. I am happy at PSG
The wife of a Serbian from galaxy called for shooting rioters
Modric on how Mourinho criticised Ronaldo: Cristiano almost cried at half-time
Giorgio Chiellini: I came close to leaving Juve twice: to Real Madrid in 2010 and to Manchester City in 2011
Herrera on Neymar and Mbappe: PSG don't sell stars, they buy them
Enrique on the 2015 Champions League final: Told the team: the Worst thing that can happen is to be a Juve player in a match against Barca
Gladbach shows how the concepts of Cruyff and Guardiola can be applied