Bulgaria

Концепция: Къща "разрязва" дюна

Архитектурното студио Vural показа концепция за ваканционен дом на морето, построен в дюна. Според идеята къщата на брега на Кейп Код в щата Масачузетс ще функционира напълно пълноценно, без да ползва ресурси като ток и вода от мрежата.

Проектът е разработен по молба на влиятелен агент на недвижими имоти от Ню Йорк, който иска да има за семейството си оригинален дом за летните почивки. Къщата ще е на два етажа и гледана отдалеч, създава илюзията, че през дюната минава тръба. Според Селим Вурал, създател на студиото, този силует се съчетава безпроблемно с природата. На практика домът е разделен на две части от открит коридор, но благодарение на огромните прозорци, усещането е за цялост.

Строежът на необичайната къща може да започне тази есен, ако бъдат дадени всички разрешителни. Отоплението и охлаждането й ще стават чрез геотермална система, като за целта под дома ще бъде изграден "екобетонен басейн". Бетонните стени ще помагат за поддържането на желаната температура. Предвижда се спалните да са на нивото, което е вътре в дюната, а общите зони - в горната светла част.

Концепция: Къща
Концепция: Къща