logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Лек спад в сделките с индустриални имоти през полугодието на 2019 г.

Няма коментари.

Лек спад в сделките с индустриални имоти в България за първото полугодие на 2019 г. в сравнение с предходната година, отчита специализираната платформа "БГ склад", която дава поглед върху активността на малкия и среден бизнес.

На пазара има много големи сделки - над 3-4 хил. кв. м и много малки сделки - до 200-300 кв. м. Тази тенденция се наблюдава от миналата година, но все повече се задълбочава, коментира Симеон Митев, собственик на "БГ склад". Според него, когато бизнесът влезе в есенния работен режим и пазарът ще се нормализира.

През полугодието в София и района търсенето е голямо, а и се очертава предлагане на нови логистични площи. В страната обаче почти навсякъде отчитат по-малко сделки.

Най-често като причина за спада представителите на "БГ склад" посочват, че икономичеката среда и обстановка в съответния регион не е добра. Тоест не създава условия съществуващият бизнес да се разраства, нито да се привличат чуждестранни инвеститори. От "БГ склад" отбеляват, че в Бургас и Русе има много чужди фирми, които се опитват да стъпят на пазара, но по едни или други причини до реални сделки не се стига.

На много места, предимно в Северна Централна България, базата е остаряла и новите проекти са дефицитни. Там очакват, че пазарът ще се оживи, след като бъде построена магистрала "Хемус". Доколкото има строителство, то е за собствени логистични и производствени нужди. Нови модерни складови бази с цел отдаване под наем се строят в Шумен. В района обаче търсенето е предимно за търговия, а не за производство. Обратна е тенденцията в Бургас - там наблюдават търсене на помещения за производство, но предлагането е предимно на модерни складови площи.

Представители на платформата в страната отбелязват и че на много места бумът в жилищното строителство ерозира развитието на бизнеса с индустриални площи. Малките и средни фирми предпочитат да инвестират свободните си пари в жилищни имоти, които обещават гарантирана възвращаемост, вместо в собствения си бизнес. А и самите инвеститори и строителни предприемачи пренасочват усилията си към жилищата, защото има и ръст на цените.

В София е над половината от пазара

В София и в населените места в радиус до 25 км е съсредоточен над половината от пазара на индустриални имоти в България. "Търсене има най-вече в районите на Казичане, гара Елин Пелин, Равно поле, Военна рампа, Илиенци и др. Търсят се имоти с изградена инфраструктура, близо до магистрала или на местата с излаз на Северната скоростна тангента. От значение е да има градски транспорт и цената на имота да е с около 20-30% по-ниска от първоначално рекламираната", обясняват Ненчо Кънев и Слави Конов от "БГ склад" в София. Има интерес и към имоти извън регулация, които позволяват бърз достъп от централната част на София и магистралите.

Като негативна тенденция от "БГ склад" в София отчитат, че отлични имоти на възлови места с изградена инфраструктура не се използват или се използват непълноценно. За сметка на това се урбанизират нови земеделски земи, което води до пренатоварване на комуналните услуги и на пътищата. Причините отдават на нагласите на собствениците и в липсата на държавната и общинска политика, която да ги стимулира да ги променят. Много от собствениците очакват имотите им да се продадат по-скъпо и по-бързо, отколкото позволява финансовата логика на инвеститорите, обясняват от платформата.

Около София предстои да влязат в експлоатация повече нови и модерни бази и складове. Въпреки, че наемните им цени са по-високи от останалите на пазара, към тях има търсене. То е за сметка на интереса към по-старите бази, които са с неатрактивен вид, с ниска енерийна ефективност и с неудобно и морално остаряло оборудване.

Вече присъстващи наемателите се оглеждат за по-евтини решения и по-добри условия, от тези, които ползват в момента. "Не е моментът да губите наематели, ако отстъпката, която биха ви поискали е до 10%", съветва от "БГ склад".

Все повече време отнема на наемателите, за да вземат решение за дадена база. Стандартният период вече е до 45 дни, при това без гаранция, че решението ще е положително.

Спад на регионалните пазари

Анализът отчита спад при сделките със складови и производствени помещения на почти на всички регионални пазари. "При наемите, търсенето на складови площи в Пловдив е намаляло с около 60%, а на производствени соколо 75%. При покупките и продажбите все още има търсене на готови проекти от 150 000 до 250 000 евро или парцели с ПУП до около 50 евро за кв.м.", казва Атанас Славков от "БГ Склад" в Пловдив. Търсенето на по-големи обекти и за наем, и за покупка е слабо.

В Бургас има хубави и реновирани складове, но собствениците не са съгласни да ги отдават за производство, казва Валентин Косев, ексклузивен представител на "БГ склад" в града. Това предполага реконструкции и ремонти, които да нарушат целостта и вида на помещенията. Наемните нива остават непроменени – между 2.5 и 3.5 евро на кв.м. Търсят се основно малки помещения за автоработилници на ниски цени.

Замрял пазара на складове и промишлени помещения през първото полугодие отчита и Огнян Георгиев от "БГ склад" в Стара Загора. Има търсене предимно на имоти с по-малки квадратури и на ниски нива на наемите (1.5 евро за кв.м), както и на ниски цени за покупка, най-вече от малки и средни фирми.

Стабилно е търсенето на парцели за застрояване. Има реализирани сделки, но отново на ниски нива и то за собствени нужди, а не със спекулативна цел, препродажба или за наеми. Липсват потенциални инвеститори за построяването на големи складови площи или индустриални паркове.

В Северна България чакат магистралата

Търсенето на промишлени и складови имоти в Плевен, в областите Плевен и Ловеч е инцидентно, казва Ангел Иванов от "БГ склад" в града. Това е ситуацията, след като миналата година са реализирани някои големи проекти, но под наем. Инвеститори в големи промишлени или складови имоти клас А и Б почти няма, а и не се наблюдава търсене. Доколкото се строи, то е основно за собствена употреба.


При наемите се запазва стабилно търсенето на площи под 1000 кв.м. основно за складови дейности и малки производства на цени между 1.5 и 2.5 евро без ДДС.

Като основен проблем за развитието на бизнеса с индустриални имоти Ангел Иванов посочва ограничения транспортен достъп до региона, независимо, че върви строителството на Автомагистрала "Хемус".


"Както знаем Южна България вече се задъхва в основните индустриални райони. Там предлагат в пъти по-качествени проекти, но на доста по-високи ценови нива. Разчитаме, че добрите цени на терени и почти готовият достъп с автотранспорт биха довели нови инвеститори и тук, местните производители биха разширили и увеличили производствата си при нараснали поръчки, добри нива на износа и работата по поръчка с чуждестранни възложители", казва той.

И във Велико Търново предлагането на качествени търговски и индустриални площи е ограничено. Липсват нови проекти и това поддържа високи продажните и наемните цени, казва Любомир Филипов от "БГ склад" в града.


Наемните цени за складове нарастват с над 5% спрямо миналата година и сега варират от 1.5 евро до 4 евро на кв. м. Цените при продажба поддържат нива от около 350-700 евро за кв.м. Очакванията в Търново са, че изграждането на бъдещите транспортни коридори ще доведе до ръст на цените на терените за промишлени цели с над 30 %.

В Шумен продължава търсенето на нови, модерни складови площи, но почти не се наблюдава търсене на индустриални обекти - цехове, фабрики, предприятия, казва Катя Белчева от "БГ Склад" в града.


В Шумен се строят нови складови бази около 4500 кв.м с цел отдаване под наем. От тях 2000 кв. м ще са готови до края на август, а останалите до края на годината. И други инвеститори, които имат свободни терени, имат желание да построят нови, модерни складове. Те обаче настояват за гаранция, че площите им ще бъдат отдадени още в етапа на строителство, казва тя.

Промишлените помещения, които се предлагат в Разград, в по-голямата си част са в лошо състояние, което предполага сериозни разходи за ремонт. Свободни терени за застрояване не се търсят, казва Ростислав Христов от "БГ склад" в града.


Двата по-значими проекта, започнати от началото на годината, са склад и магазин за мебели с площ 1000 кв. м и борса за строителни материали със застроена площ 700 кв. м.
През последните няколко години големите предприятия в областта изградиха собствени логистични центрове, разшириха складовите си площи и в момента по-скоро модернизират активите си, отколкото да търсят за покупка или наем нови такива, добавя Христов.

По негови наблюдения има търсене от страна на автосервизи в индустриалните зони на града, тъй като властите все повече налагат санкции за извършването на такъв тип дейност в жилищните райони. Той прогнозира, че постепенно този сегмент ще се изтегли от градската част и ще генерира търсене.


По-голямата част от сделките през първата половина на годината в Разград са за наем на имоти с търговци, които внасят стоки от Турция. Средната цена за наем на кв. м е около 1.25 евро.

В Русе има търсене предимно за наемане на имоти с по-малки квадратури и наеми не по високи от 2 евро за кв. м., коментира Юрий Дудев, предсавител на "БГ склад" в Рус. Според него търсенето на промишлени имоти за покупка сериозно се разминаване с цените на предлагане и това е основна причина за спада на пазара.


Конкуренцията на жилищното строителство

В много от районите коментират, че интересът на бизнеса, на инвеститорите и на строителните предприемачи е пренасочен към жилищния сегмент.


"Поради проблеми на пазара малкият и среден инвеститор избира да не реинвестира в бизнеса си. Свободния ресурс той харчи или за удоволствие или, за да купи с него жилище, защото очаква прилична възвръщаемост при по-малки инвестиции и определено с по-малко проблеми", коментират от "БГ склад" в София.

А от "БГ склад" в Стара Загора отбелязват, че усилията на инвеститорите и строители се насочиха предимно в сектора на жилищното строителство, където се забеляза огромен ръст в сравнение с предишните две-три години - както на застроените площи, така и на цените, които се повишиха средно с 18-20%. Бум на жилищното строителство регистрират и в Разград.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO