Bulgaria

Над 100 хил. лв. струват строежът и събарянето на неработещия фонтан на "Витошка"

Седем години след създаването на сухия фонан на столичната главна пешеходна улица "Витошка" мозаечната структура без реална функция изненадващо изчезна. Някои нарекоха това "началото на нова ера", но други се запитаха какво ще изникне на мястото на дефектния ефект.

В общи линии отговорът е кратък - ще има безобидни плочки. Но по интересното е, че цялото това упражнение ще струва на общината още пари.

Абонирайте се за Капитал

Колко струва

Историята на фонтана е подобна на станалите вече нарицателни ремонти на ремонтите, но в по-малки размери.


За изграждането му бяха похарчени 96 хил. лв. според прогнозната сума в обществената поръчка, спечелена от "Трейс груп холд". През годините бяха правени някакви поддръжки на непрестанно падащата мозайка. Сега премахването пак е поверено "Трейс", като от общината посочиха, че това ще струва около 10 хил. лв., като ремонтът трябва да приключи в рамките на две седмици.

Обяснението защо премахването на фонтана се случва точно сега е, че през годините в общината са обмисляли варианти за бъдещето на фонтана и вече са взели окончателно решение.

Още през далечната 2014 г. общината проведе конкурс, в който участваха 12 проекта от студенти и после ги представи онлайн. Гражданите обаче не харесаха нито един от тях, а най-много гласове събра опцията "демонтаж". Излиза, че за осъществяването на това желание са трябвали шест години.

Приказка за фонтана

Друг план за фонтана имаше и през 2018 г. - тогава Столичният общински съвет взе решение той да се превърне в макет на планината Витоша. За изработването ѝ бяха предвидени 10 хил. лв., а премахването на фонтана и полагането на "художествено обработената карта" на планината щеше да струва още 30 хил. лева. Идеята, посочена от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов, пък беше децата да си играят върху картата на "Витоша" и така да има и образователни ползи. Сега обаче от общината заявиха, че мозайка ще има, но на друго място.

Интересно е, че фонтанът въобще не е бил предвиден в проекта на водещия проектант арх. Тодор Булев, изготвил плана за ремонт на ул. "Витоша" в частта ѝ от "Солунска" до "Алабин". В свое интервю за Offnews той казва, че е предвиждал фонтан, но не на това място. То било запазено за площад с арка. Другите проектанти, които са арх. Антон Ватев от фирма "К2", както и специалисти от общинските предприятия "Софпроект ОУП" и ОП "София проект" обаче решили все пак фонтан да има, и то точно там. По думите на Булев тогавашният главен архитект на София Петър Диков е заявил, че чертежите на фонтана са подписани от арх. Антон Ватев.


Football news:

Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay
Liverpool want to sell Lovren, not let Him go as a free agent. Zenit are Interested in the player