logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Непал готви строги правилата за изкачването на Еверест

БНТ

Непал готви строги правилата за изкачване на Еверест. Желаещите ще трябва да докажат опита си като алпинисти. От Министерството на туризма на Непал обявиха, че искат да създадат "безопасна и защитена зона за алпинистите и пътешествениците". Причината е, че през май загинаха 11 алпинисти, което е най-високият брой на смъртни случаи от 4 години насам.

Всички алпинисти и пътешественици, които желаят да изкачат най-високия връх в света, вече ще подлежат на по-строги изисквания за издаване на разрешително.

Комисията отправила предложението беше съставена от представители на непалското правителство, експерти по алпинизъм и туристически агенции, според които смъртните случаи през май се дължат на неопитност и свободното издаване на разрешително.

Данду Раж Гхимире - Министерство на туризма на Непал: Ние предлагаме алпинизмът и експедициите да бъдат под юрисдикцията на министерството на туризма.

В рамките на предложенията влиза и изискването всеки един планински ентусиаст да е изкачил поне един непалски връх с височина най-малко 6 хиляди и 500 метра, преди да му бъде издадено разрешително. Също така, желаещите да покорят Еверест трябва да предоставят сертификат за добро здравословно състояние и да бъдат придружени от непалски водач.

През последния сезон властите в Непал са издали около 380 разрешителни, от които най-вече през май, тъй като тогава атмосферните условия са най-благоприятна за покоряване на върха. Въпреки това според експерти, неопитността не е единствената причина за смъртните случаи, а и липсата на достатъчно количество кислородни бутилки.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO