Bulgaria

Нинова: Партийният егоизъм надделя над разума.

Месец след последните редовни избори се задават предсрочни. "Дневник" следи ситуацията на живо.

Предложението за намаляване на партийната субсидия е на път да се приеме

Парламентът днес обсъжда намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев на глас, което вероятно ще бъде прието, тъй като освен вносителите от "Има такъв народ", в подкрепа на по-ниското държавно финансиране се обявиха и от ГЕРБ и от "Изправи се! Мутри вън!".
Според "Има такъв народ" с намаляването на субсидията ще се спестят над 21 млн. лв. на година, или 85 млн. - за четири години. Сред аргументите на партията на Слави Трифонов, че партиите могат да се финансират от членски внос, който за формацията бил 10 лв. на година, и от дарения от физически лица. Зам.-председателят Тошко Йорданов каза, че другите формации ще правят шмишморцове, за да не мине предложението за намаляване на заплатите.

"Можете да плащате, за да влезете в парламента. Подарявайте и по едно ферари на българския народ", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ. Партията, която има милиони на депозит от субсидия, обаче обяви, че ще подкрепи субсидия от 1 лев. Депутатите от СДС обаче казаха, че ще гласуват против.


От БСП и ДПС обявиха, че партиите трябва да получават достатъчно финансиране от държавата, за да не бъдат зависими от бизнеса и задкулусието.


Според Конституционния съд финансирането на политическите формации от юридически лица, което 44-ият парламент разреши по предложение на бизнесмена и тогавашен депутат от ДПС Делян Пеевски, е в несъответствие с конституционно допустимото.


И според ДПС, и според "Демократична България" точно Конституционният съд посочва, че публичното финансиране на партиите е конституционен стандарт.


"Трябва да отвоюваме партиите от лапите на олигархията", каза Атанас Славов от "Демократична България" . Депутатът от БСП Крум Зарков каза, че намаляването на субсидията ще прати партиите в сивия сектор, където ще са зависими от клиентели и обръчи от фирми.

След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Юлия Лазарова


Според Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" субсидията трябва бъде намалена, за да има пари за лични асистенти. Татяна Дончева обаче смята, че и сега, и при намаляване на субсидията партиите ще имат черни каси.

"Чекмеджетата са пълни, а при няма", каза Антоанета Цонева от "Демократична България".

В момента депутатите са в почивка.

Нинова: Партийният егоизъм надделя над разума.

"В този парламент партиите не си говориха помежду си, нямаше диалог. Надделяха партийното его и личният егоизъм, желанието да се отиде на нови избори и да се получат още гласове. Партийният егоизъм надделя над разума", обобщи днес лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от президенството, където върна мандата за съставяне на правителство.
След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Цветелина Белутова, Капитал

Радев: Очертава се изборите да са на 11 юли

В тази ситуация се очертава изборите да са на 11 юли, каза днес президентът Румен Радев, след като връчи и прие обратно върнатия мандат за съставяне на правителство. Той беше даден на БСП. Президентът подчерта, че администрацията му не е спирала да работи по подготовката на следващите избори.
След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Юлия Лазарова


Радев каза, че ще разпусне сегашния парламент следващата седмица, като на същата дата ще назначи новата Централна избирателна комисия и ще насрочи изборите. Президентът каза на Корнелия Нинова, че ще ползва и кадри на БСП за служебния кабинет, а в отговор лидерът на левицата го помоли да я информира кои ще бъдат те.

На излизане от президентството пред журналисти Нинова каза, че след като имената бъдат съобщени, националният съвет на партията ще реши дали да им позволи да се включат в служебния кабинет.

Очаквано БСП върна веднага мандата

Президентът Румен Радев връчи третият проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той попита Нинова дали партията е променила решението си да го върне. В отговор лидерът на левицата уточни, че желанието на БСП е било да има правителство, което да реши важни социални и икономически въпроси и затова партията е протегнала ръка на втората партия, натоварена да състави правителство. "Новите политически субекти декларираха, че не биха подкрепили наше правителство, дори експертно и нямаме обективна възможност да съставим кабинет", допълни Нинова, преди да върне мандата.
След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Цветелина Белутова, Капитал

Президентът се притеснява от конституционна криза

Ако и след следващите избори не се състави правителство, България може да изпадне не само в политическа, но и в Конституционна криза, каза днес президентът Румен Радев, след като прие върнатият мандат от БСП. Той допълни, че новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с разпускането на парламента и насрочването на изборите. Радев обяви, че по съставянето на ЦИК ще се работи и на Гергьовден, а указът за назначаването на комисията се очаква на 11 май. В тази ситуация се очертава изборите да са на 11 юли, допълни Румен Радев.

Адемов: Предизборната кампания започна с днешното заседание на парламента

Кампанията за 46-ия парламент на практика започва и с днешното пленарно заседание, което може да се окаже последното за настоящото Народно събрание, каза пред БНР д-р Хасан Адемов от ДПС. "Очевидно е, че в предизборната ситуация всички партии се надпреварват кой по-социални мерки да предложи. Едва ли ще има парламентарна група, която ще гласува против това предложение. Тези пари ги няма в бюджета и без актуализация на бюджета тези пари трябва да бъдат изплатени не по съответния законов ред", коментира той по повод идеята допълнителните 50 лева за пенсионерите да се гарантират до края на годината.

В коментара си за руската ваксина "Спутник V" д-р Адемов изтъкна, че в това предложение има повече геополитика, геостратегия, отколкото медицинска или законодателна логика. "Като че ли ГЕРБ и БСП се опитват да се прецакат взаимно", допълни той.

Привърженици и противници на Радев се надвикват пред президентството

Привърженици и противници на президента Румен Радев се надвикват пред президентството в този час. За 10.30 часа там е насрочен митинг на привърженици на Бойко Борисов, водени от ММА-състезателя Станислав Недков - Стъки.

Групата протестиращи срещу Румен Радев беше посрещната от привържени на държавния глава, заели позиция по-рано на същото място.


На мястото има доста полиция. Протестиращите имат вувузели и озвучаване.

След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Юлия Лазарова

ГЕРБ-СДС сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

ГЕРБ-СДС подава жалба до Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс, съобщиха на извънредна пресконференция депутати от коалицията. Основното недоволство е срещу задължителното машинно гласуване. Мотивите са в 17 страници, каза председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Юлия Лазарова


Според партията в новите изборни правила има противоречия, създавали се ограничения за хората, които не могат да гласуват с машини. "Аз не вярвам на този софтуер. Не вярвам, че той е по-добър от секционната избирателна комисия, в която има представители на всички партии", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ. Партията се противопостави и на решението да има нов състав на Централната избирателна комисия. Бе повторена общата теза, че с това се преследват други цели.

ДПС призова за диалог след изборите

В декларация от името на парламентарната на група на ДПС лидерът Мустафа Карадайъ обяви, че политическото време изисква по-отговорно поведение. Той разкритикува парламентарните групи, че внасят законопроекти предизборно, от което губи и демокрацията, и народът.

"След предстоящите избори е наложително да има такова народно събрание, което да може да излъчи кабинет. Да загърбим партийните интереси в кампанията", каза Карадайъ. Според него диалогът е незаменима част от политическия процес.


От името на "Демократична България" Христо Иванов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да спре да експлоатира всички теми. Той каза, че обединението иска парламентът да приеме декларация във връзка със срещата на върха на НАТО на 4 юни. От "Има такъв народ " обявиха, че социалният статус на военните трябва да бъде издигнат.

Десните предлагат Цветозар Томов за член на ЦИК

Социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на "Демократична България" за членове на ЦИК. Това обяви депутатът от коалицията Иван Димитров пред БНТ. Той мотивира кандидатурите с това, че и двамата са изключително добри експерти.

Депутатите отказаха да гледат предложение за намаляване на заплатите им

Предложението на "Изправи се! Мутри вън!" депутатската заплата, която в момента е три средни за публичния сектор, да бъде намалена на 1400 лв. не бе включено в дневния ред. Причината - и при двете гласувания не участваха 121 депутати, тъй като групите на ГЕРБ-СДС и БСП не гласуваха. Според Йордан Цонев от ДПС не може това Народно събрание да определя заплатите на следващите депутати, тъй като работата на сегашните ще приключи до дни. ГЕРБ нарекоха предложението див популизъм.
След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Юлия Лазарова

Парламентарният ден започна със спор заради желанието на "Демократична България" в дневния ред извънредно да бъдат включени два законопроекта - промени в Закона за съдебната власт, в който се предвижда закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, и в Наказателно-процесуалния кодекс. От ДПС възразиха, тъй като докладите са постъпили в 9.06 часа днес и не са минали 72 часа, каквито правилника изисква, а БСП защити предложението на "Демократична България".
След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Юлия Лазарова


Накрая председателят на парламента Ива Митева каза, че ще подложи предложението на гласуване в петък. ГЕРБ се опита да предложи проект за създаване на комисия за разследване на случая "Росенец" за втори път, тъй като има още един проект на "Демократична България", но предложението бе отхвърлено. В дневния ред бе включен проект за създаване на комисия за разследване на полицейското насилие на протестите. Дори и комисиите да бъдат създадени, те няма да работят, тъй като се очаква последният работен ден на парламента да е 7 май.

Парламентът ще бъде разпуснат вероятно в петък

Най-късно в петък 45-тото Народно събрание ще бъде разпуснато от президента, прогнозира пред БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

По повод започнатите консултации от президента за състав на нова Централна избирателна комисия, той каза, че държавният може да изрази възражения на кандидатурите на партиите и може да върне една кандидатура и да иска да бъде представена друга, по-подходяща, от същия политически субект.

След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Юлия Лазарова


По повод мандата на бъдещото служебно правителство, проф. Киров каза, че той е три месеца, докато се проведат избори. "Ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година", обясни експертът.

Проф. Киров заяви, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

Кабинетът в оставка гледа доклад за изпълнението на бюджета

Третото правителство на Бойко Борисов, което е в оставка, се събира днес. Кабинетът ще разгледа доклад за изпълнението на бюджета за първото тримесечие на годината и ще одобри допълнителни разходи по бюджета на правосъдното министерство за 2021 година.

Очаква се кабинетът да одобри постановление за финансовото обезпечаване на антикризисните мерки за домакинствата и бизнеса.


Дневният ред за днешното правителствено заседание включва общо седем точки.

Президентът започва консултации с партиите за новата ЦИК

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията, предаде БНР.

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".


След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия:


Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството. Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий.

Парламентът обсъжда намаляване на партийната субсидия

В първия работен ден след Великден парламентът се събира, за да гледа промените в закона за политическите партии, внесени от "Има такъв народ", които предвиждат намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас, съобщи БНР. В дневния ред са и предложенията в закона за извънредното положение, внесени от "Изправи се! Мутри, вън!", добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

В програмата за днес и 7 май е включено и гледане на законопроект на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.


В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият е за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесен от "Демократична България". Другият е на БСП и е за възлагане на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V".

БСП получава и връща мандата днес

Президентът Румен Радев връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство днес. Ще го получи парламентарната група на "БСП за България". Социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет.

За първи път в най-новата история на България няколко месеца след редовни парламентарни избори ще има извънредни за ново Народно събрание. Кабинет не успяха да сформират победителите в изборите - ГЕРБ-СДС и втората политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

След изборите: Радев се притеснява от конституционна криза, вижда изборите на 11 юли

© Цветелина Белутова, Капитал


След трите неуспешни опита за съставяне на правителство 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато, а президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. Той трябва да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Football news:

De D'zerby announced his decision to leave Sassuolo. The coach is close to being appointed to Shakhtar
Messi has 300 games with goals in La Liga - the most in history. Raul has scored in 186 games
18-year-old goalkeeper Odoevsky about his debut for Zenit: He worked and hoped that he would be entrusted with one match
Perhaps Messi's last match at the Camp Nou: he scored in an empty stadium, but lost his chances for the title
Wolfsburg advanced to the Champions League, Leipzig took 2nd place in the Bundesliga for the second time
Pioli on 0:0 with Cagliari: Not falling in the top 4 will be a disappointment, but it can not be called a failure
Lille is ahead of PSG by one point, Monaco-by 3 points for the round to the end of Ligue 1