logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Община Лесичово се бори с автобусната криза - преговаря с превозвачи, предстои конкурс

Усилени преговори води Община Лесичово с транспортни фирми в стремежа си да намери превозвач, на когото да възложи спрените от началото на тази година курсове, съобщи заместник-кметът Веселина Милкова.

Водени са предварителни разговори с представители на няколко дружества, които обаче са сдържани с мотива, че линиите са губещи, но в същото време досегашният превозвач запазва много от печелившите и това прави предлагания пакет неатрактивен. 

"От 2 януари, когато научихме за промяната, не сме спирали да търсим изход от критичната ситуация, казва Милкова пред "Марица".

"Кметът Серьожа Лазаров има и предстоящи преговори с превозвач. И сме сигурни че ще намерим решение, но за съжаление няма как това да стане за дни, колкото и да ни се иска. Не беше редно да разберем за промените в разписанието пост фактум, и то от родители, дошли да ни питат как децата им да стигнат до училище. Ако от Община Пазарджик ни бяха казали навреме, досега щяхме да имаме алтернатива, но това трябваше да стане още миналата година преди изтичане на договора и влизане в сила на промените. Ние получихме уведомление за това кои линии остават без обслужване едва на 9 януари следобяд от Областната управа“, уточни тя.

Най-тежка остава ситуацията в село Боримечково. Неговите около 560 жители, сред които и 60 деца, са откъснати от света и без никакъв транспорт. С повече курсове на школския автобус засега е уредено пътуването на учениците до Обединеното училище в Калугерово, но там са само до десети клас.

Единайсетокласници и дванайсетокласници от цялата община, пътуващи до Пазарджик, вече седмица или са превозвани с коли на родители и близки, или не посещават занятия, защото няма кой да ги закара. Майките е бащите на много от тях са в чужбина, отглеждат ги баби и дядовци, семействата са бедни и нямат автомобили. Милкова подчертава, че проблемът е не само за децата.

Възрастни хора от Боримечково не могат да стигнат до лекар, стоматолог или аптека заради липсата на транспорт, а работещите – до работните си места. 

Themes
ICO