Bulgaria

Потреблението на ток продължава да спада

Няма коментари.

С 3.14% по-малко електроенергия е употребена в страната от началото на годината до 17 май. Тази тенденция се засилва през последните месеци, тъй като до края на април данните сочеха общо понижение на консумацията на ток от около 2%. Това става ясно от оперативната справка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който следи производството, потреблението, вноса и износа на електричество.

Разхлабването на ограниченията заради коронавируса засега не обръща тренда. Няма обаче разбивка за това колко точно е потреблението на ток при домакинствата и колко е при бизнеса, за да се види къде какви са процесите. Могат да се правят косвени изводи - различните асоциации на търговците на електроенергия например отчетоха между 15% и 30% спад на свободния пазар през април, а със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ТЕЦ "Марица-изток 2" е ангажирана да предоставя допълнителна мощност за регулирания пазар до 30 юни, където е битът.

Абонирайте се за Капитал

По-малко производство, повече внос

Интересно и това, че производството на електроенергия в страната е намаляло с 10.7%, или три пъти повече, отколкото е спадът в потреблението. Причината за това е в големият ръст при вноса на ток - близо 55%, който пък беше продиктуван от сравнително високите цени на българската енергийна борса.

Дейността на базовите централи - АЕЦ и ТЕЦ-ове намалява с 13.6%, или общо 2.1 млн. мВтч. За сравнение - това е количеството електроенергия, което АЕЦ "Козлодуй" може да произведе за месец и половина, без да спира работа.

При ВЕЦ производството вече е почти без промяна спрямо същия период на миналата година, след като в началото на март дейността им беше с 50% по-ниска. Това означава, че валежите през март и април са оказали съществено въздействие върху състоянието на язовирите.

Единствено ВЕИ отчитат ръст в производството, който е средно около 18.6%. При вятърните централи повишението е малко над 20%, а при соларните - около 15%.


Football news:

The new Bundesliga season starts on September 18
Thomas Tuchel: Atalanta is pressing and scoring a lot. PSG must play carefully
Barcelona have agreed with Lautaro, but the transfer depends on the sale of Coutinho
Mourinho about the Amazon documentary: I don't like the feeling that I'm in Big brother
Aguero will not have time to recover for the match with Real Madrid
Marcelo will miss the rest of the season in La Liga due to an adductor muscle injury
Telephone Interview, disinfection of the rails, the ban lifts. We checked-antivirus measures in the NPL really work (well, almost)