Bulgaria

СЗО: Достъпът до тестове за заразени с новия коронавирус е предизвикателство

За да се спре разпространението на новия коронавирус, максимален брой страни трябва да разполагат с тестове за диагностициране на заразените хора, а доставянето на тези тестове навсякъде по света е предизвикатество от жизненоважно значение, заявиха експерти на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Франс прес.

"Ако нямат възможност за диагностициране, страните не знаят докъде и защо вирусът се е разпространил и дали хора са се заразили с коронавируса или са засегнати от друга болест, която има сходни симптоми - каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. - СЗО е идентифицирала 168 лаборатории в целия свят, които притежават добро оборудване за диагностициране на заразени с коронавируси хора, и е изпратила нужните за целта комплекти инструменти в Камерун, Кот д'Ивоар, ДР Конго, Египет, Етиопия, Габон, Гана, Иран, Кения, Мароко, Нигерия, Тунис, Уганда и Замбия, предава БТА.

Много от тези страни вече започнаха да ги използват." По думите му, 150 хиляди теста за лаборатории в целия свят са готови да отпътуват от Берлин.

Тестовете, разработени от известни лаборатории, са базирани върху откриване на генетичния код на новия коронавирус. "Те откриват инфекцията преди появата на антитела - резултати се получават за 4-5 часа", поясни експертът Венсан Енуф от института "Пастьор". Проби се взимат от носа, тъй като вирусът се размножава в респираторните пътища, но е възможно да бъдат взети също от кръвта, изпражненията, урината.