Bulgaria

Учени изобретиха маска, убиваща вируса с топлина от зарядно за телефон

Учени изобретиха маска, убиваща вируса с топлина от зарядно за телефон

© Reuters

Израелски учени твърдят, че са изобретили санитарна маска за лице за многократна употреба, която може да убие коронавируса с топлина, като черпи енергия от зарядно устройство за мобилни телефони.


Процесът на дезинфекция отнема около 30 минути - и потребителите не трябва да носят маската, докато тя е включена, каза пред "Ройтерс" проф. Яир Айн-Ели, който ръководи изследователския екип от университета "Технион" в Хайфа.


Новата маска има USB порт, който се свързва към източник на захранване като стандартно зарядно за мобилен телефон, който загрява вътрешен слой от въглеродни влакна до 70 градуса по Целзий - достатъчно високо, за да убива вируси.


Ейн-Ели каза, че маските за еднократна употреба, които са широко търсени в световен мащаб по време на здравната криза, не са икономически изгодни или екологично чисти.


Учени изобретиха маска, убиваща вируса с топлина от зарядно за телефон

© Reuters


"Трябва да ги направите за многократна употреба и да са екологични. Това е нашето решение", каза той.


Професор Алън Моузес, експерт по инфекциозни заболявания в медицинския център "Хадаса" в Йерусалим, потвърди пред "Ройтерс", че половин час излагане на 70-градусова топлина ще убие коронавируса. Той обаче предупреди, че многократното нагряване може да "повреди хартията или тъканта на маската и да развали способността й да предпазва от болести в бъдеще".


По време на тестването прототипът е бил изложен на 20 отоплителни цикъла, всеки за половин час, без това да влияе върху дълготрайността й, каза Айн-Ели. "Можем да го гарантираме за няколко десетки цикъла, без никакъв риск", добави той.


Учени изобретиха маска, убиваща вируса с топлина от зарядно за телефон

© Reuters


Прототипът изглежда като стандартна маска за лице N95, с клапан отпред и ленти, които да я придържат на място около главата.


Изследователите са кандидатствали за патент за маската в САЩ в края на март и казват, че обсъждат комерсиализацията на продукта с частния сектор. Трябва да струва около 1 долар над цената на типичната маска за еднократна употреба, казват учените.


Football news:

Atalanta extended the winning streak to 11 matches, beating Sampdoria-2:0
Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV
Daniele de Rossi: Ronaldo is comparable to Messi in goals and trophies, but Leo's game is more fun
Pep about 5:0 with Newcastle: Manchester City tries to score more goals out of respect for the tournament and the opponent