Bulgaria

Властите пуснаха онлайн анкетна карта за пристигащите от страни с коронавирус

Властите пуснаха онлайн анкетна карта за пристигащите от страни с коронавирус

© Анелия Николова

Пристигащите от държави с разпространение на коронавируса Covid-19 могат да попълват онлайн анкетна карта с данните си, така че информацията да стигне бързо до местните здравни власти за по-нататъшен контрол на здравословното им състояние. Това се разбра от думите на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.


Анкетната карта е достъпна на сайта на столичната регионална здравна инспекция - тук. В нея човек попълва информация като имената и постоянния си адрес, телефони и електронна поща, информация за полета, с който пристига, както и адрес, на който ще бъде в следващите 14 дни, и човек, с когото властите могат да се свържат при спешни случаи.


Целта е държавата да разполага с база данни, а информацията да се предава на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, така че да бъде предоставяна след това на общопрактикуващите лекари за последващ контрол.


Освен това хората ще могат да попълнят информацията, дори преди да кацнат в България, за да не се затруднява преминаването на пътниците през летищата. "Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно", обясни Кунчев.