Bulgaria

Вносът на коронавирус в България е неизбежен, обяви Ангел Кунчев

Вносът на коронавирус в България е неизбежен, обяви Ангел Кунчев

© Анелия Николова

Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем", заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб.


"Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен", добави Кунчев и посочи, че исторически няма случай на спиране на разпространението на въздушно-капкова инфекция с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. Той изрази мнение, че е по-важно да се осигурят възможности за прием и адекватно лечение на хората, така че дори ниският праг на смъртност (по думите му около 2%) да бъде снижен максимално.


Нова организация на летище София


Седмично от Италия, където заразата се разпространи скоростно, в България пристигат по 34 самолета, повечето кацат на Терминал 1 на летище София. Понякога това създава затруднение в обработката, тъй като пътниците сега трябва да попълват анкетни карти и да се преминава през контрол с термокамери.


За да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация, каза Кунчев, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Кацащите от Италия и на Терминал 1 ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището.


"За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети", каза Кунчев.


Днес ще бъде тествана онлайн форма за попълване, така че хората да могат да попълват необходимата информация още преди да тръгнат към летището. Това ще е възможно на сайта на Столичната районна здравна инспекция. "Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно", обясни Кунчев. По този начин държавата ще разполага с база данни, а информацията ще се предава на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, така че да бъде предоставяна след това на общопрактикуващите лекари за последващ контрол.


Има ли предпазни екипировки за всички лекари


Ангел Кунчев увери, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества предпазни екипировки за работещите по летищата и границите, за екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция.


Преди дни работещ в центъра за спешна помощ в Разлог се оплака, че там са получили едва пет комплекта с предпазни облекла, които не са достатъчни за всички хора в екипа.


"Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс", каза днес държавният здравен инспектор. По отношение на общопрактикуващите лекари той заяви, че в страната те са 4500 и са самостоятелни юридически лица, т.е. сами обезпечават дейността си и следва да са се снабдили с лични предпазни средства. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.