logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bulgaria

Затворник съди държавата за 30 бона

Лишен от свобода съди държавата за лоши условия в затвора във Враца. В.К. бил излежал 3-годишна присъда и след като излязъл от панделата започнал да води дела заради влошеното си здраве. В исковите си претенции мъжът е посочил, че са му нанесени неимуществени вреди в общ размер на 30 000 лева.

Бившият затворник е бил осъден да излежи присъдата си в „Керамична фабрика“ към затвора във Враца. Престоят му в зандана бил от 23.12.2015 г. до 15.11.2018 г., като по думите му вследствие на лошите санитарно-битови условия там, се е разболял от захарен диабет. Към болежките си мъжът добавил и последваща диабетна полиневропатия, както и от повишено кръвно налягане и левокамерна хипертрофия на сърцето. Бил освидетелстван от ТЕЛК, с призната 30% трайно намалена работоспособност.

В.К. поискал от магистратите в административния съд във Враца да му присъдят обезщетение в размер на 10 000 лева за неудобствата по време на престоя му в затвора и 20 000 лева обезщетениеза придобитите и описани заболявания, съобщава "Булнюз".

По време на делото обаче станало ясно, че мъжът е постъпил в затвора с високо кръвно и проблеми с кръвната захар, като редовно е ходил на медицински прегледи. Оказва се, че експандизчията е бил фамилно обременен с диабет и е имал здравословни проблеми още при постъпването си в корпуса на затвора.

Така магистратите установили, че действително за период от 17 дни В.К. е изпитвал неудобства, но като цяло не е живял в ужасяващи и мизерни условия в затвора. За това обезщетението, което му присъдили е в размер на 100 лева. Искът за придобития диабет и други болести в размер на 20 000 лева бил изцяло отхвърлен като неоснователен и недоказан.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Pik.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO