Serbia

49 optuženih za ratne zločine pred sudom u Srbiji

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije trenutno se postupa po 18 optužnica kojima je obuhvaćeno 49 osoba a vode se 33 istrage protiv 186 osumnjičenih.

Ilustracija: Deposit photos/Kuzmafoto

Ilustracija: Deposit photos/Kuzmafoto

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije čini sve kako bi počinioci zlodela na prostoru nekadašnje Jugoslavije bili otkriveni i procesuirani, kažu za "Politiku" iz ovog tužilaštva.

Prema podacima koji su dostavljeni listu, u tužilaštvu se trenutno postupa po 18 optužnica kojima je obuhvaćeno 49 osoba, a vode se 33 istrage protiv 186 osumnjičenih, dok je 2.537 predmeta u fazi pretkrivičnog postupka.

"Tužilaštvo je prvi put napravilo bazu sa podacima svih žrtava na Kosovu i Metohiji. Nismo pravili podelu po nacionalnoj osnovi. Napravljena je i baza podataka o žrtvama sa teritorije Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što će pomoći u obradjivanju slučajeva ratnih zločina", navode u tužilaštvu.

Povodom navoda Serža Bramerca, tužioca Mehanizma za medjunarodne krivične sudove u Hagu da je "potrebno procesuirati još hiljade ratnih zločinaca", u tužilaštvu za list kažu da u pojedinim predmetima postoje "objektivne poteškoće" koje onemogućavaju otkrivanje počinilaca ili njihovo privodjenje pravdi".

"Kada se kaže da je reč o hiljadama ratnih zločina, stvara se utisak da je to izuzetno mnogo, ali i da se prethodnih godina nije intenzivno radilo na rešavanju ovih slučajeva. Treba naglasiti da je, kada je ovo rekao, tužilac Bramerc mislio na zločine na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Zadatak tužilaštva je da goni sve počinioce koji su mu dostupni i da u okviru medjunarodne saradnje pruži pun doprinos krivičnom gonjenju onih koji su dostupni pravosudnim organima drugih država", rečeno je u Tužilaštvu.

Specijalni sud za procesuiranje ratnih zločina, koje su počinili bivši pripadnici tzv. OVK formiran je 2015. godine odlukom kosovskog parlamenta.

Foto: Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Nevenka Tromp, bivša saradnica haškog tužioca Džefrija Najsa, kaže je da je presuda o delimičnoj krivici Holandije za Srebrenicu mnogo manje od očekivanog.

Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic, File

Zagreb -- Odeljenje za ratne zločine, u saradnji s osječkim Županijskim tužilaštvom i obaveštajnom agencijom osumnjičila je Srbina i Hrvata za ratni zločin.

Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

Hag -- Predsednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, Karmel Ađijus danas je poručio da se krivična pravda odnosii na sve nas.

Ilustracija: EPA-EFE STR

Sarajevo -- Bivši komandant Armije RBiH Ahmet Sejdić, prvostepenom odlukom Suda BiH, oslobođen je optužbi za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti.

Foto: SergPoznanskiy/Depositphotos

Apelaciono veće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu, kojom su Mustafa Đelilović i još sedmorica Bošnjaka osuđeni na ukupno 60 godina.

Ilustracija: Deposit/belchonock

Trojica bivših pripadnika tzv. OVK, koji su jednom već saslušani u Hagu, iako im je najavljen i drugi poziv, do sada ga nisu dobili, piše prištinski Zeri.

EPA-EFE/STR

Hag -- General Ratko Mladić vraćen je iz bolnice u Hagu u pritvorsku jedinicu u Ševeningenu, rekao je za Tanjug Mladićev sin Darko.

Foto: Getty images/Serge Ligtenberg/Stringer

Football news:

Greenwood scored 15 goals in a season and became the youngest Manchester United player with such a result in 37 years
Ronaldo has scored 29 (24+5) points in 26 Serie A matches this season
Dybala scored in 5 consecutive Serie A matches
Vardy scored his 100th Premier League goal for Leicester
Rashford, Greenwood and martial have scored 55 goals for the season and surpassed mane, Salah and Firmino (51 goals)
Martial scored 20 goals in a season for the first time in his career
Rashford is the first English Manchester United player in 8 years with 20+ goals in one season