Serbia

Американци се враћају у војну базу у Саудијској Арабији

После деценије и по Сједињене Америчке Државе поново шаљу своју војску и војне ресурсе у ваздушну базу у Саудијској Арабији, а након ескалације тензија у Персијском залииву.

САД ће између осталог упутити више од 500 војника, борбене авионе и одбрамбене ракетне системе у базу "Принц султан" јужно од Ријада.

Ова база била је седиште америчких ваздушних снага на Блиском истоку 90-тих година, али ју је Вашингтон напустио после свргавања ирачког председника Садама Хусеина 2003.

Пентагон је претходно одобрио слање америчких војника и ресурса у Саудијску Арабију, додавши да би то требало да послужи у циљу додатног одвраћања "непосредних претњи", преноси Ројтерс.

Неименовани амерички званичници кажу да су у базу већ стигли неки војници, као и ракетни систем "патриот", преноси АП.

Ријад и Вашингтон недељама су радили на споразуму и он, како се додаје, је конкретна реакција на иранску заплену британског танкера у Персијском заливу.

Повратак америчких борбених снага у Саудијску Арабију после 16 година, има војни аспект, али истовремено доноси и политичке и дипломатске компликације Трамповој администрацију коју критичари оптужују за снисходљивост према Саудијцима после убиства новинара Џамала Кашогија, наводи АП.

Због тога многи у Конгресу доводе у питање вишедеценијски америчко-саудијски безбедносни савез и противе се новим испорукама оружја Ријаду.

Football news:

Bayern claims 19-year-old left back Bara from Lyon
Jovich's friend has a coronavirus. The Real Madrid forward was isolated at home
Hazard has an ankle problem and may miss the game with Alaves
Agent Fedele: Manchester City are very close to buying Coulibaly
West ham Moyes can sign Lingard and Jones from Manchester United, if not relegated from the Premier League
Ennio Morricone's heart belonged to music and rum. The composer was asked to write the club's anthem, and Totti went to his hit
Leipzig have signed forward Hwang Hee-Chan from Salzburg. He took the number 11 that Werner played under