Serbia

Антиблајбуршка резолуција поделила посланике

Од нашег сталног допсника
Бањалука – Резолуција о поштовању жртава усташког режима, коју је предложила левичарска Наша странка, као једна у низу реакција на недавно одржану блајбуршку мису у Сарајеву, усвојена је у Представничком дому парламентарне скупштине БиХ. Али, за њу нису гласале највеће странке које представљају српски и хрватски народ, јер су имале различите замерке на текст документа.

Како су јавили медији, том резолуцијом, која је предложена још уочи одржавања мисе за блајбуршке жртве у сарајевској катедрали, подсећа се на фашистички карактер усташког режима НДХ, милионе жртава фашистичких режима, од којих су бројне из БиХ, те на опредељеност да се заштити њихово достојанство. Резолуција, како се наводи, наглашава антифашистичку традицију свих народа БиХ.

За ХДЗ БиХ резолуција је „дрска и беозобразна”, а била би им прихватљива осуда свих тоталитарних режима, па су после бурне расправе напустили седницу. Члан Председништва БиХ из РС Милорад Додик објаснио је на конференцији за новинаре разлоге за то што је СНСД против овакве резолуције: „То је потпуна ревизија историје у функцији бошњачке политике елите. Није се водило рачуна о српском страдању и огромним жртвама које су Срби имали. Наводе само жртве фашистичког режима, што је терминологија комуниста. Том терминологијом се, на пример, прикривала чињеница да је у Гаравицама код Бихаћа страдало 12.000 Срба, да би се на спомен-табли написало да су ту пале жртве ’фашистичког терора’. Не, то су Срби. Нигде се у усвојеном документу не помиње геноцид над Србима.”

Блајбуршка миса одразила се и на књижевни еснаф. Због става ПЕН центра БиХ о Блајбургу и одржаној миси, књижевници Иван Ловреновић, Жељко Иванковић, Миљенко Јерговић и Ивица Ђикић иступили су из чланства тог центра. Они се нису сагласили с „незграпним и недистанцираним” писмом ПЕН центра БиХ против блајбуршке мисе, у којем су чланови и чланице тог удружења писаца потврдили „оданост антифашистичким вредностима слободе, једнакости и толеранције међу људима, које су истовремено и вредности које заговара Повеља Међународног ПЕН-а”. У писму су мису описали као „срамотну” и затражили њено отказивање.

Медији су пренели и образложење четири писца који су напустили ПЕН. Они наводе да нису обавештени о садржају писма. Ивица Ђикић не пристаје да се „једној деликатној теми приступа једнодимензионално, категорично и паролашки острашћено”. Ловреновић не мисли да је „историју могуће, осим идеолошки омеђено, разврстати на њезину бољу и гору, хуманију и нехуманију страну, нити да писац има задаћу ’заступања’ неке од тих страна”. Иванковић је претходно у тексту „Сви наши Блајбурзи” писао како сви фашизми треба подједнако да се осуђују, те навео да није чуо најаву дефашизације Сарајева, зато што школе у том граду носе имена нацистичких слуга. Нити што су, како је навео, почишћена имена улица ослободилаца Сарајева, те би било занимљиво видети ко је по том граду побио Јевреје, па заузео њихове станове и пословне просторе.

Јерговић је образложио да не налази идентитетске везе између садашњег ПЕН центра и оног када је основан, а своје разлоге појаснио је за „Дојче веле”, који се у тексту под насловом „Блајбург, нејака или прејака реч” бави подељеним еснафом у подељеној земљи.

„Блајбуршка миса у сарајевској катедрали је, по мени, двострука иритација. С једне стране, реч је, као и сваке године, о емоционализацији, и то крајње позитивној, Независне Државе Хрватске, о наглашавању партизанских, антифашистичких и савезничких злочина над онима који су се нашли у збегу те парадржаве, те о потпуном и доследном прећуткивању усташких злочина у Другом светском рату”, навео је Јерговић.

Њега, пише „Дојче веле”, иритира и „пригодни антифашизам већинског народа”.

„Начин на који је већинско Сарајево реаговало на мису, згражавајући се над фашизмом, тражећи забрану мисе и упућујући клетве и претње оним католицима и Хрватима који се гласно не изјашњавају као поборници новоустановљеног инстант-антифашизма Џаферовићевог и Комшићевог, једнако ми је, и на једнак начин, иритантан, као и Пуљићева миса. Реч је о фашизму, само мало модернијем”, образлаже свој поступак Јерговић.

Football news:

Tiago started training in the General group of Bayern, Luca Hernandez is engaged individually
Arsenal on the death of George Floyd: We are against racism
Marc-Andre Ter Stegen: there Is no chance that I will leave Barca this summer
Gattuso's sister died at the age of 37. Milan expressed its condolences
Dele alli's life is a family drama. At the age of 13, he left for another family and has been ignoring his biological parents for many years
David Luiz's agent: the Chances of him being at Arsenal next season are very high
160 people in La Liga and Segunda were found to have antibodies to the coronavirus